Obilježavanje 60. godišnjice rudarske nesreće u jami „MAJ 3“

U noći s 8. na 9. studeni 1961. godine u tamošnjoj jami došlo je do požara, u kojem je život izgubilo deset rudara. Tijekom uobičajenog posla u rudniku, radnici su osjetili dim, a ubrzo zatim i plamen. Zbog požara izmeðu 14. i 15. etaže život je izgubilo deset rudara, no neki od njih ipak su se puzeći uspjeli spasiti.

Nezapamćenu nesreću životom su platili: četrdesetsedmogodišnji „palilac mina“ Franjo Kodba iz Murskoga Središča (rodom iz Križovca), jamski vozači četrdesetogodišnji Mijo Sobočan iz Brezovca i tridesetpetogodišnji Ivan Novak iz Plešivice, pomoćni kopači četrdesetjednogodišnji Aleksa Čurin iz Zebanca (roðen u Peklenici) i tridesetdvogodišnji Martin Škrobar iz Grkaveščaka, te kopači tridesetsedmogodišnji Stjepan Kutnjak iz Žabnika, tridesetčetverogodišnji Ivan Perčić iz Lapšine, najstariji od njih pedesetogodišnji Stjepan Pintarić iz Šafarskoga, tridesetčetirigodišnji Josip Šafranić iz Jurovčaka i najmlaði meðu njima, tridesetogodišnji Ivan Vinko iz Grkaveščaka.

Obilježavanje 60. godišnjice rudarske nesreće u jami „MAJ 3“ održat će se u ponedjeljak 08. studenog 2021. godine u 10,00 sati kod jame „MAJ 3“.

(GMS, foto: arhiva Muralista)