Obavijest osiguranicima HZZO-a, ne nasjedajte na lažne mailove koji služe za krađu podataka!

Obavještavamo osiguranike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) da je u nedjelju 26. veljače 2023. godine s lažnih adresa poput [email protected] poslan veliki broj mailova s pokušajem krađe podataka.

Upozoravamo kako smo u saznanju da je u tijeku tzv. „phishing“ kampanja, odnosno pripremne radnje radi počinjenja prijevare u kojoj se napadači lažno predstavljaju kao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Molimo građane ukoliko su primili bilo koji zahtjev sa sadržajem o “obračunavanju i odobrenom povratu troškova za zdravstvenu zaštitu u iznosu od 116,19 eura” te molbom za “skeniranje QR koda” da ne odgovaraju i da isti zanemare.

Poruku je dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati, a u slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke slučaj treba prijaviti MUP-u i nacionalnom CERT-u https://www.cert.hr/onama/kontakt/.

Još jednom ističemo da HZZO nije građanima slao nikakve poruke o povratu novca na način da je potrebno dostaviti broj bankovne kartice, datum njezina isteka i CVV. HZZO je poduzeo sve potrebne korake da zaustavi daljnje pokušaje lažnog predstavljanja i pokušaje krađe podataka.

HZZO