Novo upozorenje zdravstvene organizacije: Četiri cjepiva koja trebate primiti ove godine

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je popis preporučenih cjepiva za 2024. godinu.

Možda mislite da je cjepivo protiv gripe dovoljno da ostanete zdravi ove zime, ali to nije sva zaštita koja vam je potrebna. Popis preporučenih cjepiva za ovu godinu objavio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi Best Life.

Postoje značajne promjene u ažuriranim preporukama, uključujući četiri nove preporuke za cjepiva. U vrijeme kada su respiratorne infekcije, hospitalizacije i smrtni slučajevi u porastu posljednjih tjedana, stručnjaci kažu da je važnije nego ikad držati korak s najnovijim smjernicama CDC-a.

Cjepivo protiv covida

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje cijepljenje protiv covida, ali dvovalentna mRNA covid cjepiva koja su se koristila tijekom sezone 2022. do 2023. više se ne preporučuju.

Odraslim osobama se savjetuje da prime barem jednu dozu cjepiva protiv covida koje sadrži novu formulu od 2023. do 2024. godine. Zamjenjujući prethodna bivalentna cjepiva, monovalentna cjepiva formulirana su tako da ciljaju Omicron varijantu XBB.1.5, prema CDC-u.

Cjepivo protiv RSV-a

Novo cjepivo protiv respiratornog sincicijskog virusa (RSV) također se našlo na popisu za 2024. godinu. Pfizer je prošle godine dobio odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za svoje RSV cjepivo Abrysvo, a sada ga CDC preporučuje za dvije skupine ljudi: za trudnice od 32. do 36 tjedna trudnoće i starije od 60 godina.

Cjepivo protiv boginja

CDC po prvi put također preporučuje rutinska cijepljenja protiv boginja za neke odrasle osobe.

Sve odrasle osobe u bilo kojoj dobnoj skupini s povećanim rizikom od zaraze trebaju dobiti seriju od dvije doze cjepiva protiv boginja Jynneos.

Cjepivo protiv meningitisa 

Novo kombinirano cjepivo protiv meningitisa posljednje je na popisu preporučenih za 2024. godinu. U listopadu je FDA odobrila Pfizerovo novo cjepivo Penbraya, koje štiti od pet najčešćih varijacija meningokokne bolesti.

“Odrasli mogu primiti jednu dozu Penbraye”, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

(izvor: https://dnevnik.hr/, foto: ilustracija)