NOVI ZAKON JE UBOJICA MALIH UDRUGA

Novi Zakon o udrugama neprimjeren je i štetan za male udruge. Po njemu svaki predsjednik iste može biti zbog njegovog neprovođenja novčano kažnjen, a ako kaznu ne plati i završiti u zatvoru. Ovo su samo neke od konstatacija izrečene u jučerašnjoj emisiji Povećalo Srce TV-a.

U spomenutoj emisiji gostovali su gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnik Općine Selnica Ervin Vičević i predsjednica udruge Turen Ljubica Kolarić iz Podturna. Svi oni su novi zakon proglasili ubojicom malih udruga, a to se već vidi u svakodnevnom životu.

Zakon ima više od 40 stranica i obiluje pojmovima i konstatacijama koje može razumjeti samo pravnik, a ne predsjednik udruge od nekoliko članova, rekao je Ervin Vičević. Ako bi se male udruge ukinule zbog nemogućnosti da provode takav zakon, zamro bi sav društveni i kulturni život u općini Selnica, a i u svim drugim općinama gdje su udruge temelj društvenog života. Da bi se provelo sve što zakon traži udruge koje godišnje dobivaju 2-3 tisuće kuna morale bi zaposliti pravnika, tajnika ili knjigovođu što je apsurd koji nema tko plaćati pa sve to vodi njihovom ukidanju. Mi već imamo problem da nitko ne želi biti predsjednik udruge jer se boji da bi mogao kazneno odgovarati.

03

Sve udruge moraju do određenog roka dostaviti opsežan materijal o svom djelovanju koje ne znaju same ispuniti, a to je uvjet da bi ih se moglo financirati iz proračuna. Na tim poslovima kao pomoć njima u Gradu Mursko Središće skoro svakodnevno radi pravnik i još jedan djelatnik jer inače ne bi imali kome dati novce. Unatoč tome neke su udruge odustale od zahtjeva za financiranje te ga nisu ni podnijele. Ako ne želimo da prekinu svoj rad moramo smisliti neki način da im pomognemo, rekao je Dražen Srpak. Zakon treba promijeniti na način da za udruge koje iz proračuna dobivaju do 10% sredstava potrebnih za rad vrijedi stari zakon koji je bio bolji i jednostavniji. Ne možemo u isti koš stavljati male udruge od nekoliko članova koje rade za boljitak svoje sredine i udruge koje imaju godišnji proračun od nekoliko stotina ili milijuna kuna i hrpu zaposlenih profesionalaca. Njima bi bio primjereniji neki d.o.o pa neka onda rade kako sada rade.

02

Predsjednica sam Udruge Turen iz Podturna koja se bavi kvalitetom života u mjestu, rekla je Ljubica Kolarić. U višegodišnjem radu zanemarila sam obitelj koja me vidi samo u prolazu. Ovaj zakon je pisao netko tko nikada nije bio član neke male udruge i nema pojma kako one funkcioniraju. Nikada nisam dobila naknadu za svoj rad već sam trošila vlastite novce, benzin i svoje slobodno vrijeme kako bi udruga mogla raditi. Kako bi uskladili rad udruge sa novim zakon, uzela sam i godišnji odmor. Da bi uopće mogli organizirati malu seosku priredbu sada moramo nabaviti nekoliko dozvola, od policije za sigurnost, ZAMP-a za pjesme koje pjevamo, moramo imati hitnu pomoć i još mnogo toga. Sve ovo iziskuje profesionalnost, a ne volonterski rad za koji na kraju možete biti kažnjeni. Naša udruga će unatoč svemu opstati, no što je sa drugim udrugama u kojima nema takvih entuzijasta koji žrtvuju sebe za opće dobro?

05

Ovo su bili samo neki naglasci iz opsežne diskusije koju ne možemo u cijelosti prenijeti. No i ovi zaključci znak su za uzbunu, signal mjerodavnima da takav zakon ne može opstati i da ga treba hitno mijenjati.

(R. Tomanić)

04