NEOBIČNI BICIKL ZVJEZDANA TUKSARA

Danas se na ulicama mogu vidjeti razne vrste bicikla, s ili bez mjenjača, brdski, gradski, raznih boja i dimenzija, s jednim ili više sjedala, a vozi ga gotovo cijela populacija, od onih najmlađih koji su tek savladali vještinu vožnje do onih najstarijih. Glavni zajednički element svih bicikla svakako je kotač. Zanimljivo je da se prvi bicikl pojavio tek pet tisuća godina nakon otkrića kotača. Dakle, trebalo je 5 000 godina da tehnološki duh čovječanstva dođe do ideje stvaranja jednog ovakvog čuda pojedinačnog prijevoza.

Suvremeni bicikl sadrži brojne elemente koji vožnju čine udobnijom i sigurnijom. Biciklizam je danas popularan kao sport, a mnogi se njime bave rekreativno, no sve je veći broj i onih koji ga koriste kao prijevozno sredstvo, naravno na kraćim relacijama. 

Kako se bicikli svakodnevno koriste tako se kvare i oštećuju. Nekad vam otkažu kočnice ili vam padne lanac, a često iz čista mira pukne guma. Ako niste vični popravcima svakako se obratite našem sugrađaninu iz Peklenice Zvjezdanu Tuksaru koji je pravi majstor dovođenja bicikla u ispravno stanje. Zvjezdan servisira sve vrste bicikla i ne samo to. On ih i izrađuje, a specijalnost su mu dupli bicikli. Do sada ih je napravio desetak komada, a oni vrlo kratko ostaju kod njega jer ih ljudi odmah razgrabe. Kad smo ga posjetili pokazao nam je jedan svoj neobični primjerak koji nas je ostavio u nedoumici kako se vozi. Naime pedale se nalaze iza sjedala što je raritet koji do sada nismo vidjeli. Ipak, Zvjezdan nam je uspješno demonstrirao vožnju koja zahtjeva određenu vještinu, a sam bicikl može se voziti u osam brzina.  U svemu tome Zvjezdan uživa i to ne shvaća kao posao, jer ono što voli radi iz ljubavi i zadovoljstva.

 

                                                                                               Anđelko Jurak