NEMOJTE PROPUSTITI Danas „Zabava pod brojdama“ na šetnici, nekadašnji običaj u kojem sudjeluju plesači, pastir i suci!

Danas 24. lipnja DVD Mursko Središće obilježiti će 140 godina od svog osnutka. Vatrogasci će povodom toga u velikom mimohodu proći ulicama grada, da bi u CZK Rudar održali svečanu sjednicu. No ono zbog čega donosimo ovaj članak je vatrogasna „Zabava pod brojdama“.

Ta tradicija stara je nekoliko desetljeća, održavala se na svakoj „Berbi grožđa“ koja se u Murskom Središću održavala početkom rujna i slovila je kao mjesni praznik, a organizirali su je vatrogasci. Evo o čemu se radi.

Iznad plesnog podija bile su postavljene brojde pune grožđa koje bi po običaju žena ili djevojka koja je plesala pokušala skinuti. Onoj kojoj je to uspjelo dobro je „nasolila „ svog partnera. Naime među plesačima nalazio se i pastir obučen u narodnu nošnju koji je sve to nadgledao i kada je primijetio da je neka plesačica otkinula grozd, zazviždao je u svoju zviždaljku ili kako se to zvalo fučkec i partnera dotične dame poslao pred suce. Suci su bili po običaju najstariji članovi DVD-a i oni bi procijenili vrijednost grozda te bi dotičnome „odrezali“ novčanu kaznu koju je ovaj morao platiti.

Dužnost pastira većinom je obavljao Pavel Ribarić-Pali koji će to učiniti i danas, no imati će jednog mladog pomoćnika kojeg će tako „uvesti u posao“. Suci na današnjoj zabavi biti će Branko Hoblaj i Rudi Rihtarec.

Vatrogasci na parkiralištu uz šetnicu Sv. Barbare uz rijeku Muru od jutra pod velikom šatorom postavljaju brojde na koje stavljaju gržđe kako bi sve bilo kak je negda bilo.

Biti će svakako zanimljivo i veselo, a vatrogasci vas sve pozivaju da dođete, pogotovo mlade ljude koji s ovim običajem nisu upoznati.

Prisutne će zabavljati i svirati grupa Vulkan bend.

(R. Tomanić, foto: Rajko Bogdan)