Nekoliko nacionalnih preventivnih akcija i projekata predstavljeno učenicima OŠ Tomaša Goričanca u Maloj Subotici

Provedene su ativnosti su iz nacionalnih preventivnih akcija “Poštujte naše znakove”, “Zajedno”, “Imam izbor” te preventivnog projekta “Web heroj”

U sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa 2021.-2030. i Nacionalnog plana za uključivanje Roma 2021.-2027., u suradnji sa Službom prevencije Ravnateljstva policije, u srijedu, 7. ožujka u Osnovnoj školi Tomaša Goričanca u Maloj Subotici, održane su aktivnosti iz nacionalnih preventivnih akcija “Poštujte naše znakove“, “Zajedno“, “Imam izbor” te preventivnog projekta “Web heroj“.

Prvo je u trajanju jednog školskog sata u sportskoj dvorani održano uvodno predavanje i edukativna predstava za najmlađe uzraste, učenike od 1. do 4. razreda, u sklopu prometne preventivne akcije „Poštujte naše znakove“. Cilj predstave je da se djeci na jednostavan način, kroz igru i zanimljive situacije, istakne važnost pravilnog ponašanja u prometu. Djeca se svakodnevno susreću s mnoštvom prometnih znakova, a u njihovom šarenilu ponekad je teško prepoznati i zapamtiti njihova značenja.

Po dovršetku predstave u dvorani je  pripremljen prometni poligon tzv. “Jumicar“, na kojem su djeca samostalno upravljala vozilom prilagođenim za obuku te su imala priliku uočiti poteškoće iz perspektive vozača, a sve u cilju da postanu bolji pješaci. Djeca su tako po prvi put imala priliku osobno vidjeti što znači biti vozač automobila, ali u kontroliranim uvjetima. Vozila za obuku didaktički su prilagođena uzrastu od 7 do 12 godina, a policijski službenici prometne policije su asistirali i nadzirali edukaciju u prometu.

Uz navedeno, u sklopu postavljenog prometnog poligona, su uspostavljena i dva informativna punkta, kontakt policajaca Policijske postaje Čakovec i Službe civilne zaštite Čakovec. Na informativnim punktovima su provedene preventivne aktivnosti prilagođene uzrastu djece.

Za učenike osmih razreda, u učionici za informatiku, prikazan je film “Udaj se kad si spremna”. Ovaj igrano-dokumentarni film usklađen je sa smjernicama Nacionalnog plana za uključivanje Roma i svoju pažnju usmjerava na poboljšanje kvalitete života romske zajednice. Film je nastao kao zajednički angažman Udruge žena Romkinja Romsko srce i Ministarstva unutarnjih poslova, dok režiju potpisuje Ivan Kristijan Majić. Film se bavi tematikom problema prisilnih brakova, odnosno brakova koji se sklapaju bez pristanka jednog ili oba supružnika, čime se krši temeljno ljudsko pravo,  pravo na slobodno odlučivanje, budući da je Općom deklaracijom o pravima čovjeka iz 1948. godine zajamčeno da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i  pravima, da svatko ima pravo na život, slobodu i osobnu sigurnost, da nitko ne smije biti držan u ropstvu i podčinjenosti niti smije biti podvrgnut mučenju ili okrutnom i nečovječnom ili  ponižavajućem postupku ili kažnjavanju. Većina žrtava takvih prisilnih brakova su osobe ženskog spola, među kojima su posebno osjetljive skupine djeca, maloljetnice kao i osobe sa psiho-fizičkim poteškoćama i problemima. Oni postaju žrtve trgovanja ljudima i žrtve kaznenih djela protiv braka, obitelji i djece.

Uslijedila je kratka radionica na temu prevencije nasilja općenito, kao i prevencije trgovanja ljudima. Uz navedeno, ovom uzrastu djece predstavljen je i nacionalni preventivni projekt “Web heroj”.

Za sudionike preventivnih aktivnosti pripremljeni su prikladni preventivni promotivni materijali nabavljeni sredstvima Ministarstva unutarnjih poslova i Vijeća za prevenciju Međimurske županije, dok su polaznicima prvih razreda podijeljene dječje kišne reflektirajuće kabanice financirane sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, kao dio nacionalne preventivne akcije “Poštujte naše znakove”.

Svojom prisutnošću preventivne aktivnosti podržali su načelnik općine Mala Subotica, Valentino Škvorc i Vladimir Faber, savjetnik ministra unutarnjih poslova, ravnateljica škole Željka Zamuda Štampar, dok su ih organizirali i proveli Marin Baničević i Andrija Dražetić iz Službe prevencije Ravnateljstva policije te Marina Matulic – Horvat i Tea Hertelendi iz Ureda načelnika Policijske uprave međimurske.

Iz Službe prevencije ističu kako su provedene preventivne aktivnosti u osnovnoj školi usuglašene s nedavno donijetim Akcijskim planom za provedbu Nacionalnog plana za uključivanje Roma za razdoblje od 2023. do 2025. godine. Kroz taj Akcijski plan i donijete mjere ponajviše se ističe obveza Ministarstva unutarnjih poslova i dr. institucija o jačanju sigurnosti u zajednici. Upravo spomenuta mjera ima za cilj sprečavanje svih oblika diskriminacije pa se uklapa u danas provedene preventivne aktivnosti u sklopu programa “Imam izbor” i “Zajedno”. Naglasak je stavljen na preventivne aktivnosti koje se odnose na sprečavanje diskriminacije, o rodnoj jednakosti i ravnopravnosti, o pravima djece u skladu s Konvencijom o pravima djeteta, kao i o pravima žena, djevojčica u skladu s Istanbulskom konvencijom. Tijekom interaktivnih radionica odrađene su teme vezane za prevenciju trgovanja ljudima, obiteljskog nasilja, vršnjačkog nasilja, kao i teme o rodnoj jednakosti i ravnopravnosti.

Posebnu zahvalu upućujemo ravnateljici Osnovne škole Tomaša Goričanca u Maloj Subotici, Željki Štampar Zamuda i načelniku općine Mala Subotica, Valentinu Škvorc na ukazanoj potpori u organizaciji i provedbi preventivnih aktivnosti.
(tekst i foto: PU međimurska)