Nekoliko korisnih informacija iz PU međimurske

Paljenje dnevnih svjetala u prometu

Dnevna svjetla na motornim vozilima u vožnji danju od ove godine više se neće morati koristiti u periodu zimskog računanja vremena, koje počinje u nedjelju 27. listopada u noći od 3 sata i traje do nedjelje 29. ožujka 2020. do 2 sata.
Ovo je jedna od promjena u novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a koji je stupio na snagu objavom u Narodnim novinama broj 70/2019 dana 24. srpnja 2019. godine.
To sada znači da se obveza paljenja dnevnih svjetala prvi put ne poklapa s tim periodom, već traje od 1. studenog 2019. do 31. ožujka 2020. godine.
Ukoliko se vozači ne pridržavaju tih odredaba prijeti novčana kazna od 300 kuna.

                 Blagdan Svih Svetih

U svezi predstojećih blagdana, na prometnicama Međimurske županije očekuje se pojačan promet vozila na cestama kao i veći broj okupljanja građana na grobljima. Najveće gužve očekuju se kod čakovečkog groblja i kod groblja u Nedelišću.
Promet će se kod većih groblja na području Međimurske županije regulirati fizičkim upravljanjem prometa od strane policijskih službenika.
Mole se građani koji dolaze na čakovečko groblje da u razdoblju od 30. listopada do 2. studenog 2019. godine koriste organizirani javni gradski prijevoz. Autobusi polaze sa svih obilježenih stajališta u gradu Čakovcu u smjeru čakovečkog groblja i obrnuto.
Također pozivamo sve sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi se izbjegle nepotrebne prometne gužve te kako bi svi na svoja odredišta stigli sigurno i na vrijeme.

                 Zimska oprema u Republici Hrvatskoj od 15. studenog do 15. travnja

Zimska je oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Uređeno je to Odlukom o obveznoj zimskoj opremi (NN 145/2013). U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Konkretno, u Međimurskoj županiji obveza spomenutog postoji na auto cesti A4 koja se podrazumijeva zimskom dionicom.

Prema članku 104. Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (NN 85/2016) pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevamo:

-četiri zimska pneumatika (M+S) ili
-četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva:

-lance na pogonskim pneumaticima ili
-zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače.

Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom vozaču prijeti novčana kazna od 1000 kuna.

(PU međimurska, foto: ilustracija)