NEKAD BILO: 1.200 porcija graha na ribnjaku Zalešće „planulo“ za samo 2 sata!

Sretan Vam 1. svibanj, cijenjeni čitatelji! Danas ste sigurno zatvoreni u svoje domove ili možda u dvorištu pripremate roštilj prisjećajući se prošlih vremena. Zato donosimo članak koji smo objavili točno prije samo godinu dana kada smo još uživali u građanskim slobodama i vrednotama demokracije o kojima sada možemo samo sanjati. Teško je reći kada ćemo se opet moći masovno okupljati i nešto slaviti, no na to će nas uvijek podsjećati političari koji će to virtualno objelodaniti, onako, da se ne zaboravi. (rt)

U organizaciji Grada Mursko Središće te uz pomoć članova ŠRD Mura i Društva žena na ribnjaku Zalešće održana je velika proslava 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada. Proslave ovog praznika svake godine na ovu prekrasnu lokaciju privuku više od tisuću ljudi, a tako je bilo i danas tijekom prijepodneva.

Iako je podjela prvomajskog graha bila najavljena od 11,00 sati ona je počela nešto prije jer prostor ribnjaka počeo se puniti neviđenom brzinom. Kako je grah bio kuhan već u 8,00 sati nije bilo razloga da se čeka pa je tako samo za dva sata podijeljeno više od 1.200 porcija graha kojeg su majstorski pripremili Rudi Mesarić i njegovi asistenti Anđelko Jurak, Tomislav Trstenjak i Lovro Hrženjak. Oni su tijekom noći skuhali 600 litara ovog tradicionalnog prvomajskog jela, a izgleda da će ga slijedeće godine morati kuhati u dva 700-litarska kotla.

Red dugačak desetak i više metara konstantno je bio ispred klupa iza kojih su članovi ŠDR Mura pržili šarane, a moramo reći da koliko god su se trudili i žurili, na porcije se čekalo oko 15 minuta. Potražnja za ovom odličnom delicijom bila je veća od ponude pa je uskoro nestala i sva pripremljena količina ribe.

Kroz cijelo vrijeme veliku masu okupljenih ljudi zabavljao je Tamburaški sastav DoReMi pa je tako veselica bila potpuna uz neizbježni i najbolji međimurski gemištek, pivce ili neki sokić jer na ribnjaku je bilo i jako puno djece koja su uživala na igralima pod brižnim nadzorom svojih roditelja.

Ovakve proslave znaju potrajati i do noćnih sati, pogotovo ako je vrijeme dobro, a kako je danas ono sunčano i ne baš prehladno, nema razloga da se ne ostane do samog kraja.

(rt, foto: Tin Tomanić)