Nebu ni dana ni noći žganice u Hlebinama

Nakon podjele Uspomenica sudionicima drugog FICKA – Festivala Međimurske Žganice u Merhatovcu i posljednjeg stiska ruke na rastanku s domaćinima na gruntu Kamenar, počele su pripreme za 2021. godinu. U prvom koraku ka trećoj sezoni FICKO je preselio u Selnicu. Angažmanom načelnika g. Ervina Vičevića i pokroviteljstvom Općine Selnica u mjesecu rujnu u Društvenom domu organizirane su dvije izuzetno posjećene stručne radionice. Početkom listopada počeli su tematski razgovori o osnivanju udruge Međimurskih žganičara, o izboru najlogičnijeg voća ili voćki – osnovnog međimurskog sirovinskog resursa, ciljanom kodu kvalitete, odabiru imena, tipične ambalaže i pokretanju aktivnosti za nacionalnu i međunarodnu zaštitu. Svaki detalj traži vrijeme, prikladne osobe i iskustva iz sličnih praksi u zavičaju, u susjednoj državi ili možda baš kod prvog susjeda.

DANI RAKIJE U HLEBINAMA

U četvrtak 22. listopada. 2020. Turistička zajednica područja Središnja Podravina najavila je za subotu 24.10. (uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera) održavanje dva događanja u Hlebinama: Dani rakije na otvorenom, na imanju Stari zanati te otvorenje izložbe Ivana Rabuzina u Galeriji naivne umjetnosti.

Podravci su naši prvi južni susjedi, a Hlebine od Selnice na svega sedamdesetak kilometara. Subotnje jutro je počelo s kišom. Na poljima pred Hlebinama zunzali su traktori i prikolice u užurbanoj misiji branja kukuruza.

U dvorištu na imanju Starih zanata obitelji Želimorski točno u 8:00, u sat otvorenja Dana rakije, pojavila se služba Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije. Došli su provjeriti drži li selotejp na plakatu stisnutom na žičani kavez zdenca, a na čuđenje gosta iz Međimurja samo su mirno rekli: Korona, nebu ni dana ni noći rakije ni žganice u Hlebinama.

Na dasku za doček gostiju pred zdencom i praznim dvorištem sjeo sam s Tihomirom Želimorskim, najvažnijim čovjekom događaja koji je večer prije službeno otkazan. Žganičarima Hlebina i selima oko Hlebina trebao je Dan rakije biti prvo službeno okupljanje. Imaju iste početne upitnike, probleme i želje kao i susjedi na sjeveru. Osjetili su potencijal i priliku koju destilat domaće šljive, trešnje ili kruške nudi i odlučili da prvi koraci prema tržištu budu usvajanje naziva „žganica” i dogovor da primarna voćka bude kruška Tepka.

Imamo, sasvim slučajno i neiskoordinirano, već u startu zajedništvo u nazivu žganica i tepki. Imamo, sasvim sigurno, veliku priliku na sve izbirljivijem tržištu, a za početak dobrosusjedsku ispomoć i suglasje. Ako vam se dogodi da se nađete u Hlebinama neki dan do 29. studenog, a pada kiša ili Civilni stožer nešto otkazuje, Galerija naivne umjetnosti će sigurno biti otvorena. Ne, ne propustite razgledati fascinantnu izložbu slika Ivana Rabuzina, senzibilnog vizionara idealnih svjetova.


Tekst: Ivan Goričanec
Foto: Ivan Goričanec i TZ područja Središnja