Ne parkirajte na mjestima predviđenim za osobe s tjelesnim invaliditetom

Poštovani građani!

Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom učestalo se obraćaju osobe s invaliditetom iz svih krajeva Republike Hrvatske sa problemom parkiranja na označenim parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom.

Osobe s invaliditetom koje se kreću uz pomoć pomagala kao što su štake, štapovi, invalidska kolica i ostalo, potrebno je parkirališno mjesto koje će biti što bliže odredištu i adekvatno označeno sukladno propisima kako bi nesmetano mogli ući/izaći iz automobila te obaviti određene poslove. Mnogi od njih zbog zauzetih parkirališnih mjesta često se vraćaju svojim domovima ne obavivši određeno upravo zbog kršenja njihovih prava. Većini osoba s invaliditetom osobni automobil je jedino prijevozno sredstvo kojim odlaze na radno mjesto, k doktoru ili obavljati razne poslove čime im je olakšano kretanje i neovisno življenje. Mobilnost i pristupačnost su osnovni preduvjeti uključivanja osoba s invaliditetom i izjednačavanja mogućnosti sa osobama bez invaliditeta.

Zajedničkim djelovanjem institucija, jedinica lokalne samouprave i cjelokupnog društva možemo ukazati na ovu problematiku, mijenjati stav našeg društva vezanog uz isto, dok i samim akcijama i pozitivnim primjerom preveniramo takve prekršaje i smanjujemo njihov broj.

Ljubazno Vas molimo da svoja vozila ne parkirate na parkirna mjesta predviđena za osobe s tjelesnim invaliditetom. Unaprijed Vam se zahvaljujemo!

(Grad Mursko Središće, foto: rt)