Nacionalni stožer donio je sedam novih odluka, evo što se sve mijenja

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu danas je donio sedam odluka. Neke se samo tiču produljenja postojećih epidemioloških mjera, a neke su se stvari promijenile.

“Unatoč smanjenju brojeva, naši brojevi zadnjih dana stagniraju. Omikron se širi puno brže od delta varijante. To dovodi do pooštravanja mjera u nizu zemalja, a omikron bi mogao brzo postati dominantna varijanta”, rekao je danas na sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i dodao:

“Ne razmišljamo o popuštanjima ograničenja. Stožer će danas donijeti sedam odluka. Produžuju se mjere o maskama, radnom vremenu trgovina, javnim okupljanjima, javnom prijevozu… Jedna je promjena u javnim okupljanjima – sada dozvolu za javna okupljanja na otvorenom daju županijski stožeri. Mjere se produžuju do 31. prosinca.”

Što se tiče sustava socijalne skrbi, produljuje se obaveza testiranja zaposlenika najmanje dvaput tjedno osim za osobe koje su cijepljene ili su preboljele covid-19, no i oni se moraju testirati ako osjećaju bilo kakve simptome. Detalje pronađite OVDJE.

Kad se govori o organizaciji rada trgovina i trgovačkih centara, dosadašnje mjere se produljuju do 31. prosinca. Detalje pronađite OVDJE.

Obaveza nošenja maski također se produljuje do 31. prosinca. Detalje pronađite OVDJE.

Što se tiče okupljanja, dozvole za okupljanja 100 i više osoba na otvorenom prostoru odsad će izdavati županijski stožeri. Detalje pronađite OVDJE.

Mjere u javnom prijevozu ostaju iste, ali se produljuju do 31. prosinca. Detalje pronađite OVDJE.

Prelazak preko granice također zadržava dosadašnje mjere, a detalje pronađite OVDJE.

Posebna odluka vezana uz inozemstvo odnosi se na osobe koje dolaze iz JAR-a, Bocvane, Esvatinija, Lesota, Namibije, Zimbabvea, Hong Konga i Mozambika. Detalje pronađite OVDJE.

(izvor: N1, https://hr.n1info.com/, foto: ilustracija)