Veliki petak je spomendan Isusove muke i smrti. Na ovaj dan prije Uskrsa vjernici se sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i same smrti. Jelovnik je za ovaj blagdan također drukčiji od uobičajenog. Na Veliki petak podrazumijeva se strogi post. Jedu se nemasna jela.
U kontinentalnom dijelu Hrvatske to su najčešće grah, suho voće, kompoti, štrudle od sira te tijesto s orasima i makom. Također se jede i riba. U kontinentalnom dijelu šaran i štuka, a u Istri, Primorju i Dalmaciji morska riba i plodovi mora. Strogi post znači da se jedan put na dan jede do sita, a druga dva obroka su simbolična.
U Međimurju se na ovaj dan jede pretežno riba, većinom ona kupljena u nekoj ribarnici ili trgovačkom centru. No ima i onih, a to nisu samo aktivni ribiči, koji ne propuštaju priliku da si ulove svježu ribu i osiguraju ručak za svoju obitelj. Tako se danas na ribnjaku Zalešće u Murskom Središću na pecanju okupilo dosta građana, a ni jedan kući nije otišao prazne mreže. Ulovilo se puno riba, neki više, neki manje, a na kraju se nešto i podijelilo onima s manje sreće. Važno je bilo samo da se za ručak osigura svježa, netom ulovljena riba s kojom se ništa drugo ne može usporediti.
(rt, foto Anđelko Jurak)