Na StrukoViziji učenici Srednje škole Čakovec predstavili novi program

Na Sajmu strukovnih vještina, StrukoViziji, u organizaciji Obrtničke komore Međimurske županije, strukovnih škola i podršku partnera, osjetilo se uzbuđenje u zraku od želje za otvaranjem vrata novog poglavlja u Srednjoj školi Čakovec. Naši vrijedni učenici predstavili su, između ostalog, NOVI PROGRAM koji će od ove jeseni oblikovati buduće farmaceutske tehničare/ke. Nisu prezentirali samo teoriju nego su se potrudili budućim učenicima približiti kompetencije osobe spomenutog zanimanja putem pokusa i demonstracija vještina. Koristeći svoju stručnost i kreativnost stvorili su nevjerojatno iskustvo koje je dočaralo sve aspekte farmaceutskog svijeta. Važnije od samih pokusa, „ono nešto“, bila je strast koju su naši učenici prenijeli posjetiteljima. Njihova energija i predanost bili su zarazni. Gledajući ih i slušajući kako pričaju o farmaceutskom svijetu – bilo je jasno koliko cijene to zanimanje. Ovim programom naša škola ne samo da otvara vrata novim učenicima nego i oblikuje buduće generacije stručnjaka koji će unaprijediti farmaceutsku industriju. Sada je prilika svima koji sanjaju o karijeri u zdravstvu da stvore svoj put i doprinesu zajednici na najbolji mogući način. Ukoliko ste spremni zakoračiti u naš svijet s entuzijazmom i željom za učenjem – čekamo vas! Naše buduće medicinske sestre/tehničari, fizioterapeutski tehničari/ke i njegovatelji dokaz su da je moguće ostvariti snove i postati profesionalac u onom što volite.

Uhodana ekipa medicinara posjetiteljima je mjerila arterijski krvni tlak, glukozu u krvi, budućim učenicima demonstrirala aplikaciju intravenozne kanile, uzorkovanje krvi za razne dijagnostičke metode, simulirali oživljavanja, prikazali pravilne načine zdravstvene njege malog djeteta, suportirali provođenje vježbi motorike u starije populacije, animirali prisutne na vježbe poboljšanja posture tijela, ublažavali bolove putem Teens-a, i na kraju, zainteresiranim dionicima priuštili ugodnu masažu za koju se uvijek traži mjesto više. U jednom trenutku priskočila sam našim budućim medicinskim sestrama/tehničarima misleći da im treba pomoć/smjernica.. i to je bilo sve. Tijekom događaja divila sam se njihovom samopouzdanju, profesionalnoj komunikaciji, marljivosti, radišnosti, samostalnosti i kako već rekosmo – strasti prema profesiji. Nerijetko su nam se sretali pogledi, onako usput.. ne trebaju nam riječi. Znamo  što ti pogledi znače. To su pogledi ponosa.

U organizaciji i provođenju događaja, uz podršku ravnateljice, sudjelovali su nastavnici i učenici Srednje škole Čakovec. .. Ponosni i sretni, završavamo i ovaj radni dan. Sljedeći tjedan, u subotu, 27.4., pozivamo vas na Dane preventive u Srednju školu Čakovec. Veselimo se!

 

Denis Horvat, mag. educ. biol. et chem.

Đurđica Hlapčić, mag. med. techn