Na poziv gradišćanskih Hrvata Predrag Kočila prisustvovao svečanom obilježavanju 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

U subotu 15.01.2022. na poziv gradišćanskih Hrvata iz Koljnofa pored Šoprona u Mađarskoj predsjednik KUD “Mihovljan” dr.sc.Predrag Kočila prisustvovao je svečanom obilježavanju 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Prisjećajući se dana kada je međunarodna zajednica priznala Republiku Hrvatsku veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj  dr.sc. Mladen Andrlić rekao je kako je veliki broj prognanih Hrvata svoje privremeno utočište našao upravo kod svojih sunarodnjaka ovdje u Koljnofu i Šopronu.

Načelnik općine Koljnof gospodin Ferenc Grubić  osvrnuo se na te teške dane Domovinskog rata u kojem su gradišćanski Hrvati iz Mađarske sa brojnim donacijama  pomagali Hrvatsku i njenu borbu za neovisnost.

Potpredsjednik Šopronske hrvatske Narodne samouprave dr.Payrits Ferenc iskazao je pak bojazan od demografskog nestanka gradišćanskih Hrvata u Koljnofu i Šopronu te potrebu za jačanjem svijesti o važnosti očuvanja Hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj.

Na kraju ovog eminentnog skupa dr.sc. Predrag Kočila čestitao je uzvanicima ovaj važan i za Republiku Hrvatsku značajan datum, te uz želju za jačanjem zajedničke suradnje sa Hrvatima u Mađarskoj prenio pozdrave i najljepše želje gradonačelnice Grada Čakovca Ljerke Cividini i župana Međimurske županije Matije Posavca.

Predrag Kočila