NA POČETKU DOŠAŠĆA KRSTILI MALU TESU

Danas počinje došašće ili advent, razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini pripreme za blagdan Božića, što je ujedno početak crkvene godine.

U došašću se svakog jutra služe mise zornice, puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. One predstavljaju oblik četverotjednoga trajnog odricanja od sna. Svoj početak imaju još u srednjem vijeku

U zapadnom kršćanstvu došašće počinje četiri tjedna prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U došašću prevladava ljubičasta boja u liturgiji, a na misama se čitaju prikladni biblijski tekstovi.

U tom razdoblju crkvene godine izrađuje se i stavlja na stol adventski vijenac s četiri svijeće, koje simboliziraju četiri nedjelje u došašću. To je vrijeme kada prevladavaju iščekivanje, nada, budnost i čežnja. Budnost je otvorenost očiju i srca, duboka svjesnost i nutarnju sabranost. Kršćani u došašću bdiju, da prepoznaju Boga, koji dolazi.

Na prvu nedjelju došašća na svetoj misi u središćanskoj župnoj crkvi Svetog Ladislava i Kraljice Marije, Boris i Jelena Hren krstili su svoju kćer Tesu. Kuma je bila Petra Novinščak, a svečanost krštenja predvodio je župnik Tomislav Antekolović. Nakon mise u zasebnim prostorijama crkve, priređeno je zajedničko druženje i mali domjenak uz domaće kolače.

(Anđelko Jurak)

01

03

04

08

09

10

11

12

13

05

06

07