NA GRADSKOJ TRŽNICI SKUPLJALI POTPISE ZA REFERENDUM PROTIV OUTSOURCINGA

U Murskom Središću i 128 hrvatskih gradova na inicijativu sindikata počelo je prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o donošenju zakona protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, tzv. ‘outsourcinga’.

Inicijativu je pokrenulo 17 sindikata iz javnog sektora, koji do 19. lipnja namjeravaju prikupiti 375 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma protiv outsourcinga.

“Outsourcing” je engleska riječ koja se na hrvatskom najčešće prevodi kao “izdvajanje”. To je model ugovaranja u kojem tvrtke ili javne ustanove radi poboljšanja produktivnosti ustupaju određene, uglavnom sporedne poslove (non core), vanjskim poduzećima koja se njima bave.

„Zaustavit ćemo Vladu u provođenju jedne bezumne odluke i to će učiniti ovih 17 sindikata s potporom građana. Mi sami to ne možemo napraviti“, poručio je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić. Izrazio je uvjerenje da će građani prepoznati pravičnost cilja u interesu radništva, odnosno svih onih koji rade u javnom sektoru, kao i svih građana.

‘Nećemo dopustiti Vladi da nešto što je kvalitetno i relativno jeftino postane nekvalitetno i skuplje’, kazao je Stipić te pozvao medije i građane da s njima budu i 19. lipnja ‘kada će biti kraj priče sa sretnim završetkom koji su organizirali sindikati’.

 

Predsjednik Velikoga vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić istaknuo je kako se na primjeru ‘outsourcinga’ pokazuje ideologija neoliberalizma, kojom se uvodi privatizacija u javni sektor bez ikakve računice. (R. Tomanić)