MURSKO SREDIŠĆE ZA SADA OBRANJENO – IZMJERENI VODOSTAJ ČAK 531 CENTIMETAR

Požrtvovanošću vatrogasaca, više stotina građana i svih službi Mursko Središće je u noći obranjeno od povijesnog maksimuma Mure koji je danas ujutro iznosi rekordnih 531 cm. Voda je prošlu večer u 21 sat dosegla 515 cm i dalje rasla svakim satom sve do jutra. Oko pet sati vodostaj je iznosio čak 533 cm i srećom do njegovogo mjerenja dva sata kasnije ipak je u opadanju. Nadljudskim naporima građana uz angažman svih službi (hitno je dopremljeno oko 3.000 vreća, dok su šleperi dovezli pijesak, u pogonu je bio veliki broj pumpi) obranjen je središnji dio grada i spašen od katastrofe.

 

Nasip ipak nije izdržao na cijeloj svojoj dionici, jer se ipak voda uspjela prelijati u dijelu grada zvanom “Pri potoku” i doći do privatnih kuća i gospodarskih zgrada. Stanovnici u tom dijelu borili su se cijelu noć kako bi sačuvali svoju imovinu od najtežeg mogućeg scenarija – poplavljanja.

 

Izvanredne mjere od poplave na Muri proglašene su u noći i u njezinom donjem toku kod Goričana, jer je tamo dosegnut također maksimum od 455 cm. Na cijelom dijelu kojim prolazi Mura u Međimurju službe i građani su dežurali cijelu noć, kako ne bi bilo neželjenog iznenađenja.

 

Ostaje za vidjeti kako će se dalje odvijati situacija, ali raduje podatak da je konačno Mura danas ujutro ipak počela malo stagnirati

 

http://www.mnovine.hr/ foto: Tin Tomanić