MURSKO SREDIŠĆE SVEČANO OBILJEŽILO SVOJ DAN PONOSA – GOLORUKI NAROD JAČI OD TENKOVA

 28.06.1991. godine povijesni je dan grada M. Središće . Toga su dana građani M. Središće  i okolnih mjesta svojim tijelima zaustavili  kolonu oklopnih vozila koja je nadirala prema susjednoj Republici Sloveniji.

Danas 23 godine kasnije sa sjetom se prisjećamo tih dana kada je u svima nama tinjala ta ogromna domoljubna nota i kada se nismo pitali tko je tko i tko je čiji. U tim smo trenucima stvarno svi bili na jednoj strani na strani svoga mjesta , svoga Međimurja, svoje  Hrvatske. I danas  se prisjećamo riječi tadašnjeg predsjednika Skupštine MZ M. Središća Barat Marijana – Koša na žalost prerano preminuloga koji je potpukovniku JNA izrekao one povijesne riječi koje sve nas u tim trenucima , a i dan danas činile ponosnim: “Gospodine potpukovniče sa hrvatskog teritorija nemojte pucati. Ja vas upozoravam ako to učinite ne garantiram vam sigurnost.” 

Sigurno da su i te riječi imale utjecaj na kasniji razvoj događaja. Isto tako  i postupanje tadašnje policije na čelu sa tadašnjim načelnikom Zvonkom Rihtarcom – Čajekom  koji kako je danas i sam istaknuo imao direktne upute iz Zagreba da u ovoj situaciji ne smije pasti ni jedan život ni sa jedne ni sa druge strane. Sigurno da je ispaljen samo i jedan metak veliko je pitanje sa koliko žrtava bi završio taj dan. Mnogi su se danas prisjetili ovog veoma važnog događaja koji je imao veliki utjecaj na daljnji tok događanja u uvodu u domovinski rat nažalost , a i onih koji nisu stoga je sigurno potrebno prenositi povijest našega mjesta na mlađe generacije kako se takove stvari nikad ne bi zaboravile.

Na ovaj  veliki trenutak povijesti grada posebno su se osvrnuli njegov gradonačelnik Dražen Srpak , dožupan Zoran Vidović , načelnik PU Međimurske Krunoslav Gosarić te predsjednik Udruge branitelja M.Središća Tihomir Okreša

Svi su oni u svojim istupima naglasili povijesnu važnost toga događaja i istakli  herojstvo građana koji su se u tom momentu suprotstavili svojim tijelima puno jačoj i organiziranoj JNA koju su okrenuli i svojim tijelima spasili  od napada susjednu Sloveniju kao i svoje mjesto.

Današnju svečanost svojim prisustvom uveličali su još predstavnici udruge umirovljnika, predstavnice DŽ M.Središća i Križovca ,načelnik PP M.Središće , direktor Općinske uprave Lendava Tibor Hebar , zamjenik gradonačelnika mađarskog grada Lenty Jozef Hera ,predstavnici grada Narde , načelnici susjednih općina , udruga branitelja Podturna, Sv.Juraja u Trnju i Sv.Martina na Muri.Bili su tu i svi predsjednici  MO Grada te mještani i mnogi učesnici tog događaja.

Nakon svečanog djela te polaganja vijenaca ispod spomen ploče kolona svih učesnika uputila se na molitvu i paljenje svijeća kod Piramide.

Tomislav Antekolović župnik M.Središće  vodio je molitvu te se i on u svojem obraćanju prisjetio tog dana.

Udruga branitelja i dragovoljaca domovinskog rata M.Središće pod čijim se pokroviteljstvom održalo ovo svečano obilježavanje na kraju je sve učesnike počastila odličnim bogračem u kulinarskoj izvedbi Anđelka Juraka te osvježavajućim pićima koje svima dobro sjelo na današnjoj vrućini.

Iz Udruge se posebno zahvaljuju donatorima LD ” ZEC ” te OGP “Zeleni vrt” koji su im puno pomogli oko same organizacije. Lijepo je bilo vidjeti učesnike tog događaja uz vjeru da će  na 24 . obljetnici  biti puno mještana.

 

                                                             (Z. Rihtarec, foto R. Tomanić)