MURSKO SREDIŠĆE NA RUBU – ŽUPAN POSAVEC PONUDIO POMOĆ VOJSKE I HELIKOPTERA

Današnjem sastanku Stožera zaštite i spašavanja Grada Mursko središće prisustvovao je župan Međimurske županije Matija Posavec i njegov zamjenik Zoran Vidović koji je ujedno i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Međimurske županije. Tema je bila obrana Murskog Središća od nadolazeće poplave koja se očekuje tijekom sutrašnjeg dana. Razina Mure došla je do vrha zadnje stepenice u gradskoj lučici te će se uskoro početi razlijevati na samu šetnicu. Očekivani vodostaj koji se predviđa za ponedjeljak premašuje 500 cm što znači da će veliki dio šetnice biti potopljen, kao i Beach bar Trska koji se na njoj nalazi. Da li će voda prijeći postavljene zečje nasipe ostaje nam da vidimo, no stožer se nada da do toga neće doći iako su u igri sve opcije.

Zoran Vidović je u svom izlaganju rekao da je opasnost od oborinskih voda umanjena iako to i dalje ovisi o mogućim padalinama. Za Mursko Središće osigurao je 500 dodatnih komada vreća kao i još dvije pumpe koje će se dopremiti u roku od pola sata kada se za njima ukaže potreba.

Župan Matija Posavec ponudio je Gradu pomoć vojske i helikoptera na čemu se gradonačelnik Dražen Srpak zahvalio i rekao da to za sada nije potrebno. Pripadnici vatrogasne postrojbe DVD-a Mursko Središće zajedno sa civilnom zaštitom zečjim nasipima osigurati će zgradu bivše autobusne postaje, trafostanicu kraj nje i nasip na gornjem potoku. Vatrogasci dežuraju danonoćno , a ekipe izmjenjuju svaka četiri sata. Civilna zaštita odrediti će 10 pripadnika koji će biti na raspolaganju 24 sata.

Nakon sastanka župan i dožupan obišli su gradsku šetnicu gdje su se i sami uvjerili u trenutačno stanje. Ekipe DVD-a Peklenica i Križovec također dežuraju u svojim mjestima i u punoj su pripravnosti. O daljnjem razvoju situacije obavještavati ćemo vas na stranici Muralista kao i na našem facebook profilu. I na kraju obavijest da je pristup parkiralištu na šetnici zatvoren do daljnjega.

 

                                                                               (tekst i foto R. Tomanić)