MURSKE LADJE ANĐELKO JURAK IZRAĐUJE IZ HOBIJA

Stari zanati odavno su izumrli. Rijetki su oni koji se bore za zaštitu tog naslijeđa i da ono malo što je ostalo ne padne u zaborav. Za njih je svakako potrebno posebno poznavanje zanatskih vještina i umijeća jer je to djelatnost koja se obavlja pretežno udjelom ručnog rada. Tehnika proizvodnje, namjena i oblik oslanja se na obrasce tradicionalne kulture pa u tom smislu mogu simbolizirati lokalni, regionalni ili nacionalni identitet.

 

Jednim takvim zanatom bavi se, i to iz hobija, naš sugrađanin Anđelko Jurak. On izrađuje drvene čamce, popularne „murske ladje“. Iza obiteljske kuće u „škednju“ smjestio je malu radionicu u kojoj slobodno vrijeme koristi za izradu ovih plovila. Kao materijal koristi drvo od ariša i hrasta. Do sada je izradio dvadesetak unikatnih čamaca svih oblika i veličina na način kako su to radili stari majstori. Koristi samo malu pomoć suvremene tehnike, ali sve u svemu postupak sklapanja je isti kao u stara vremena. Za izradu jednog čamca potrebno mu je tjedan dana.

 Ovaj hobi pomaže mu da zaboravi svakodnevne brige i probleme. Ako netko želi takav čamac Anđelko će mu ga napraviti i to od drva i oblika kakvog želi. Ovim putem poziva zainteresirane da mu se pridruže u izradi, a on će ih rado uputiti u ovaj zanat i tako doprinijeti da on ne izumre kao što su izumrli mnogi drugi stari zanati i obrti.

                                                                                                        (R. Tomanić)