MURALIST OBIŠAO SVE LOKACIJE U GRADU GDJE SE SLAVIO PRAZNIK RADA

Nakon jučerašnjeg uvoda o proslavu 1.svibnja  na igralištu Šuderka gdje se  usprkos porazu Rudara  u Nedelišću , lošeg vremena , bljeskanja, grmljavine i kiše  u organizaciji Grada okupio impresivan broj građana te su podijeljena dva velika kotla graha iz kuharske majstorije Mesarić Rudolfa – Rude iz Peklenice te njegovih mnogobrojnih pomoćnika.

Današnji dan obilježavanja 1.svibnja u svakom slučaju nadmašio je sve  dosadašnje barem što se tiče procjene vašeg novinara.

Najažurniji su bili članovi središćanskog SDP-a koji su već rano ujutro oko 7 sati započeli pripremati svoj svečarski  prvomajski grah na prostorima Caffe bara ” Jama” pod budnim okom njihovog masterchiefa  Vladeka Simuna .

Građani su već oko 10 sati počeli polako puniti njihove prostore i uživati u njihovom specijalitetu uz hladno piće kafića “Jama”.

Slijedeća postaja bio nam je novootvoreni Beach bar ” Trska “. Tamo nas je već dočekao velik broj građana u očekivanju prvosvibanjskog graha kojeg je odlično pripremio voditelj beach bara Deni Vincek . Uz predivni krajolik uz šetnicu i miris Mure  tražilo se mjesto više kako bi se uživalo u ovom prekrasnom danu.

Ribnjak “Zalešće” tradicionalno je okupljalište naših građana na praznik 1.svibnja pa se tako i sada ovdje okupio najveći broj građana. Vrijedni domaćini ŠRD ” Mura i ovaj put su se pobrinuli da uz besplatni grah te ribu po minimalnoj cijeni ugoste sve prisutne. Šteta jedino što sama organizacija oko prodaje ribe nije bila malo efikasnija te su se neki građani malo ljutili zbog čekanja , ali se i to brzo zaboravilo nakon kušanja odlično pripremljene ribe .

I kada smo mislili da smo za danas obišli sva mjesta druženja od građana smo saznali da se kod skele na inicijativu njih samih priprema obiteljsko prvosvibanjsko druženje .

Kako ne bismo ostali uskraćeni takovog događaja gdje se u centar svega stavlja obitelj i prijatelji odlučili smo posjetiti i njih.

I zaista već na samom dolasku kod skele miris dima te prisustvo mnogih građana dalo nam je do znanja da se ovdje događa nešto lijepo. Kotlić sa grahom i njegov miris  kod  brvnare našeg popularnog skelara Vince Trstenjaka privlačio je sve veći broj mještana.

Josip Grof – Joco pobrinuo se da graha bude za sve koji će ga poželjeti , a za one koji nisu preveliki ljubitelji istog tu je bila riba s roštilja. Dojmio nas broj ljudi koji su zajedno sa svojim familijama prisustvovali ovom druženju i uživali u prekrasnom mjestu mirnom i spokojnom. Treba istaći sve vrijedne Vesnu, Branku , Joku , Treziku , Srećka, a naročito skelara Vincu i njegovog pomoćnika Zagija kao i sve one koji su pripomogli ovom druženju. Stjepan Novak donio je vino , neki kekse, neki luk uglavnom bilo je svega što je trebalo. Posebna atrakcija bilu su prolaznici s čamcima  iz Slovenije kao i domaći koji  su se veselo pozdravljali sa okupljenim mještanima. Skela je prevozila ribiče i sve druge zainteresirane , Joco  je čamcem do lučice provezao sve koji su to htjeli. Tu se našao i gradonačelnik D.Srpak koji se tu zadržao nakon što je obišao sva mjesta gdje su slavio 1. svibanj.

 

 

                                                                               (Z. Rihtarec)