MURA PRIJETI – SASTAO SE STOŽER ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE

Danas u 11,30 sati sastao se Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Mursko Središće zbog rasta vodostaja rijeke Mure i moguće obrane od poplave. Sastanku su prisustvovali načelnik stožera Zvonko Vrtarić, gradonačelnik Dražen Srpak, zapovjednik Civilne zaštite Rajko Tomanić, njegov zamjenik Bojan Bračko, zapovjednik vatrogasne postrojbe Miljenko Palnec i Antun Šimunić, voditelj odjela za komunalne poslove.

Momentalni vodostaj kreće se oko 370 cm, a prema procjeni Državnog inspektora Hrvatskih voda, gospodina Grđana, maksimum koji se očekuje u Murskom Središću je 400 cm. Kako obrana od poplave počinje kod vodostaja od 440 cm kada se zatvara zapornik na šetnici, a poučeni prethodnim iskustvima i nepredvidljivim ćudima Mure, odlučeno je da se uvede popodnevno i noćno dežurstvo koje će obaviti pripadnici vatrogasne postrojbe.

Također je iznesena informacija da su žablji poklopci u Hlapićini i Gornjem potoku u funkciji i ste strane ne prijeti nikakva opasnost. Ukoliko dođe do neočekivanog rasta vodostaja aktivirati će se pripadnici civilne zaštite i sa vrećama pijeska postaviti zečje nasipe, no prevladava mišljenje da do toga neće doći.  (R. Tomanić)