MORAJU LI SE U MURSKOM SREDIŠĆU NOSITI REFLEKTIRAJUĆI PRSLUCI ?

Protekle srijede, 26. studenog u vremenu od 5,00 do 8,00 sati, na području Policijske uprave Međimurske provedena je preventivno-represivna akcija „Pješaci i vozači bicikla oprez“. Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 40 prekršaja od čega  se čak 29 odnosilo na prekršaje vezane uz nekorištenje reflektirajućih prsluka. Zakon govori da se vozeći kolnikom mora nositi reflektirajući prsluk, a vozeći biciklističkom stazom, ne.

Gdje biciklisti na kraju moraju nositi reflektirajući prsluk ili drugu reflektirajuću odjeću? Dakle, Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje ovo:

„Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. „

Po definiciji istog zakona, kolnik je dio cestovne površine namijenjen u prvom redu za promet vozila, s jednom prometnom trakom ili više prometnih traka (čl. 2. točka 11), a biciklistička staza nije dio kolnika, nego je odvojena od kolnika (čl. 2. točka 19).

Drugačije je s biciklističkim trakama, koje su dio kolnika (čl. 2. točka 18).

Da zaključimo: vozeći kolnikom ili biciklističkom trakom dužni ste imati reflektirajući prsluk ili odjeću. U protivnom – vozeći biciklističkom stazom – niste.

Nedoumice koje kod građana nastaju u Murskom Središću odnose se na pješačke staze duž najprometnije ulice J. Broza za koje mnogi smatraju da su biciklističke, a one to nisu. Objašnjenje smo zatražili od gradonačelnika Dražena Srpaka: „ Ta staza iako je povišena, pješačka je staza i biciklisti koji voze po njoj moraju nositi reflektirajuće prsluke.”

 

Dakle, naša je preporuka da uvijek imate nešto reflektirajuće (prsluk, nekakve reflektirajuće elemente na odjeći ili torbi) – zlu ne trebalo, i radi vaše sigurnosti i izbjegavanja plaćanja kazne za prekršaj. (rt)