“Moj prijatelj policajac i ja u prometu” u 56 međimurskih dječjih vrtića

Program rada s djecom u šestoj godini života uz ostale zadaće predviđa i usvajanje  pravila prometne kulture te se stoga svake godine nastavlja uspješna suradnja sa svim dječjim vrtićima na području Međimurske županije

Kako bi se smanjilo stradavanje predškolske djece u cestovnom prometu te pojačala njihova edukacija o sigurnom kretanju prometnicama tijekom travnja ove godine u svim dječjim vrtićima na području Međimurske županije provedene su preventivne aktivnosti iz akcije “Moj prijatelj policajac i ja u prometu”.

Protekle godine na međimurskim prometnicama u prometnim nesrećama stradalo je 15 djece u dobi do 14 godina. U tim nesrećama pet djece je teško ozlijeđeno, dok ih je 10 lakše ozlijeđeno. Protekle godine nisu evidentirane prometne nesreće u kojima bi smrtno stradala djeca.

Ove godine vrtiće na području Međimurske županije pohađa oko 1200 djece predškolske dobi. Program rada s djecom u šestoj godini života uz ostale zadaće predviđa i usvajanje  pravila prometne kulture te se stoga svake godine nastavlja uspješna suradnja sa svim dječjim vrtićima na području Međimurske županije.

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u 56 dječjih vrtića održali su edukativna predavanja namijenjena predškolskoj populaciji. Tom prilikom posebna pažnja posvećena je usvajanju pravila prometne kulture s osvrtom na pravilno i sigurno kretanje prometnicama. Nakon teoretskog dijela, djeca su u pratnji policijskih službenika i odgajatelja, prošetala prometnicama u blizini svojih vrtića kako bi u realnim uvjetima stekla bitna znanja potrebna za kasnije samostalno sudjelovanje u cestovnom prometu. Pritom im je ukazano na pravilno kretanje prometnicama u svojstvu pješaka te na opasnosti koje im prijete na cesti.

Ujedno, tijekom edukativnih predavanja djeca su upoznata s radom policije te uređajima i sredstvima koje policija koristi u svom svakodnevnom radu.

Na kraju predavanja predškolcima su podijeljeni promotivni materijali osigurani sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske i Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije.
(tekst i foto: PU međimurska)