MO Peklenica odbio anketu i zatražio da se antena za internet odmah postavi, no iskrsnuli novi problemi!

Muralist je o slabom internetskom signalu u Peklenici pisao u više navrata, a zadnji put 28. svibnja kada smo naveli da je Hrvatski Telekom tijekom 2017. godine u mjestu Peklenica intenzivno tražio lokaciju za izgradnju nove bazne postaje mobilne mreže. Pronađene su četiri točke zadovoljavajuće lokacije u području pretraživanja na kojima su vlasnici bili spremni sklopiti ugovor s Hrvatskim Telekomom i koje svojim položajem omogućavaju kvalitetni signal; čestice – 511, 454 i 436.

Na žalost, zbog otpora dijela lokalnog stanovništva nikakav ugovor s vlasnikom nijedne čestice do sada nije potpisan. Ipak HT nije odustao od planirane izgradnje i dalje ima namjeru na nekoj od pronađenih čestita sagraditi lokaciju.

O ovom problemu govorila je i Ksenija Flac na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće kada je upitala gradonačelnika Dražena Srpaka da li se i dalje pokušava nešto učiniti kako bi Peklenica imala jačinu signala kao i druga mjesta koja spadaju u gradsko područje.

Srpak je odgovorio da jesu i to više puta te da dalje pokušavaju učiniti sve po tom pitanju, ali kako je poznato mještani Peklenice to nisu htjeli. Razgovarao sam s HT-om da li su i dalje voljni postaviti antenu, oni su odgovorili da jesu, međutim ja i kao kod drugih stvari ne želim učiniti ništa na silu. Dao sam nalog MO da se očituje pa ako su za onda ćemo napraviti anketu koja mora biti veoma ozbiljna i sveobuhvatna. Ako se većina mještana izjasni da se antena postavi, automatski ćemo pokrenuti postupak da se to uradi, ali opet ponavljam nećemo stvari silovati. Činjenica je i istina da je signal očajan i loš i da su ljudi kojima Internet treba za posao, školu, fakultet i dr. u jako neravnopravnom položaju.

Što se dogodilo u međuvremenu od te zadnje sjednice Gradskog vijeća upitali smo opet gradonačelnika koji nam je rekao:

“MO Peklenica odlučio je da se anketa ne provede jer je jedna već bila i u njoj se trećina mještana izjasnila za, trećina protiv, a trećini je bilo svejedno. Stoga je MO donio odluku da se antena postavi bez ponovne ankete i ja sam odmah stupio u kontakt s HT-om, oni su u trenu reagirali i došli na teren i razgovarali s vlasnicima zemljišta na kojem bi antena trebala biti postavljena. Međutim, sada se jedna gospođa predomislila i bila protiv da se njeno zemljište koristi u tu namjenu pa smo opet tamo gdje smo bili i prije. No mi ne stajemo pa će tako idući tjedan djelatnici HT-a opet doći u Peklenicu i pokušati naći neku drugu lokaciju, ako je to uopće moguće zbog konfiguracije samog mjesta. U svakom slučaju vidjeti ćemo kako će se stvari razvijati. Ako bi se antena ipak postavila problem signala bio bi riješen i za Križovec i Vratišinec, kao i za jedan dio Murskog Središća koji također ima nešto slabiji signal.”

(rt, foto Tin Tomanić)