MILORAD MIHANOVIĆ U MUKINJU NA 6. NACIONALNOM SUSRETU DJELATNIKA I SURADNIKA U PASTORALU ROMA

Odbor Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma u suradnji i uz pomoć Gospićko-senjske biskupije organizirao je 6. nacionalni susret djelatnika i suradnika u pastoralu Roma. Susret je održan u subotu 27. rujna u Pastoralnom centru Gospićko-senjske biskupije u Mukinju. Na susret s temom „Suživot u različitosti“ pozvani su svećenici iz župa na čijem području žive Romi, vjeroučitelji u školi i suradnici u župnoj katehezi djece Roma, pastoralni djelatnici i suradnici u pastoralu Roma te članovi Odbora HBK za pastoral Roma. Iz župe Mursko Središće skupu su prisustvovali predsjednik MO Sitnice Milorad Mihanović i župnik Tomislav Antekolović.

 

 

Nakon molitve i pozdrava biskupa domaćina Mile Bogovića i povjerenika Gospićko-senjske biskupije za pastoral Roma Josipa Štefančića, uvodnu riječ uputio je predsjednik Odbora HBK za pastoral Roma đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

 

Sljedilo je predavanje „Suživot u različitosti“ koje je održao član Odbora pro. dr. sc. Neven Hrvatić. O projektu „Osnaživanje roditelja romske nacionalnosti za podršku razvoju i obrazovanju njihove djece“ govorila je socijalna pedagoginja prof. Simona Borko. Predavanje „Različitost je izazov, upoznajmo se“ održala je vjeroučiteljica i religiozna pedagoginja mr. sc.  Kristina Čaćić.

 

Nakon plenarne rasprave slijedio je drugi dio predavanja. Župnik župa Smiljan, Brušane, Bužim i Trnovac Nikola Turkalj govorio je o pastoralu župne zajednice u svjetlu promicanja suživota Roma i ne Roma. „Suživot utemeljen na kršćanskoj vjeri“ bio je naslov predavanja župnika župe Macinec Stjepana Markušića i vjernika Roma iz istoimene župe u Varaždinskoj biskupiji.

 

„Biti zajedno-dvadeset godina Romske odgojne zajednice“ naslov je predavanja koje je održao prof. dr. sc. Neven Hrvatić i romski pomagač u školi Macinec Dušan Ignac. Po završetku predavanja slijedila je plenarna rasprava te završna riječ nadbiskupa Hranića. (R. Tomanić, IKA)