Međimurska županija i dalje jedina županija u Hrvatskoj koja osigurava sredstva za asistente u predškolskim ustanovama

Župan Posavec: “Svakim ulaganjem u djecu stvaramo bolju budućnost za naše društvo“

Međimurska županija od 2015. godine provodi jedinstveni projekt integracije djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove kojim je jedina županija u Hrvatskoj koja osigurava sredstva za asistente u predškolskim ustanovama. Ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava u 2022. godini vrijedan 500 000 kuna potpisali su župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednica Saveza udruga „Prvi korak“ Petrom Kovačić.

Savez udruga Prvi korak osnovan je 2015. godine te je prva neprofitna organizacija čija je osnovna djelatnost usmjerena na osiguravanje pomagača za djecu s teškoćama u razvoju u predškolskom sustavu obrazovanja. Okuplja pet udruga: Međimursku udruga za ranu intervenciju MURID, Udrugu slijepih Međimurske županije, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, Udrugu za autizam „Pogled“ i Udrugu za sindrom Down Međimurske županije.

Samih početaka osnivanja Saveza prilikom potpisivanja ugovora prisjetila se predsjednica Petra Kovačić koja je istaknula da su Međimurska županija i župan Posavec odmah prepoznali važnost pružanja podrške projektu kada su im prije sedam godina predstavili probleme s kojima se roditelji susreću prilikom upisa djece u predškolske ustanove. „Da nema ovakve financijske podrške, provedba ovog projekta ne bi bila moguća jer ne postoji zakonska regulativa koja bi osigurala asistente u vrtiću. Međimurje je učinilo veliki iskorak i uvelo nadstandard za našu djecu, iako je država ta koja bi sustavnim programom i zakonskim regulativama trebala preuzeti obvezu i osigurati jednake uvjete za svu djecu u Hrvatskoj.“, kazala je predsjednica Saveza Petra Kovačić.

Ovogodišnji ugovor vrijedan je 500 000 kuna, što predstavlja povećanje u odnosu na prijašnje godine, a sredstva su namijenjena financiranju 50% iznosa plaće za 35 pomagača koji će raditi s 52 djece u 20 vrtića na području Međimurske županije. Drugu polovicu plaće pomagačima osiguravaju jedinice lokalne samouprave – 14 općina i 3 grada. Ovakav oblik suradnje primjer je javno – civilnog partnerstva s ciljem podizanja razine ravnopravnosti svakog člana društva i postizanja jednakosti u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava, naglasila je pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić.

Važnost pomagača za djecu u predškolskim ustanovama pojasnio je predstavnik roditelja Nenad Štek, koji je istaknuo da unatoč težnjama roditelja da djeca budu što samostalnija, pomoć pomagača je neprocjenjiva u obavljanju svakodnevnih aktivnosti djece s posebnim potrebama.

S njime se složila i ravnateljica Dječjeg vrtića „Dječja mašta“ Grozdana Žagar: „Važno je da djeca s posebnim potrebama budu integrirana, a u tome je podrška pomagača neizostavna kako bi kvaliteta rada kroz individualni pristup bila što bolja. Drago nam je što je Međimurska županija omogućila i ovaj nadstandard, kao što je prva i u samom vrhu u stvaranju najviših standarda u odgoju i obrazovanju.“

Od 2015. godine Županija je izdvojila oko 2,5 milijuna kuna za integraciju 300 djece s teškoćama u razvoju. „Svako ulaganje u djecu predstavlja ulaganje u bolju budućnost, a financiranje asistenata za djecu u predškolskim ustanovama jedinstven je projekt koji Međimurska županija jedina provodi u Hrvatskoj. Taj projekt ćemo uz financiranje asistenata u školama provoditi dokle god je potrebno jer smo županija koja brine o svojim najranjivijim skupinama.“, zaključno je poručio župan Međimurske županije Matija Posavec.

Služba za poslove župana