MEĐIMURSKA PRIRODA Predstavljena knjiga „60 godina zaštite nedelišćanske platane‟

 U prepunoj maloj dvorani MESAP-a u Nedelišću, na Antunovo, 13. lipnja predstavljena je knjiga „60 godina zaštite nedelišćanske platane‟. Program su svojim dolaskom uveličali Nikola Novak načelnik Općine Nedelišće sa suradnicima, Matija Posavec župan Međimurske županije, Sandra Golubić, pomoćnica pročelnice za zaštitu okoliša i prirode, Dijana Posavec ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner, predstavnici nedelišćanske osnovne i područnih škola te nedelišćanskih dječjih vrtića, predstavnici Ekološke udruge Platana i njezin osnivač Josip Ceilinger, vrtićarci i osnovnoškolci s roditeljima i mentorima likovnih radova te brojni ljubitelji prirode.

Publici su prigodne riječi uputili uz načelnika Novaka i župana Posavca, Velimir Bašek, glavni čuvar prirode u Međimurskoj prirodi, ujedno i predsjednik Ekološke udruge Platana te Roberta Radović, urednica knjige. Konferansu je vodila Sara Srša, urbana šumaraka.

60 godina zaštite

Prije 60 godina točnije 4. veljače 1963. godine platana u Nedelišću proglašena je prvim zaštićenim prirodnim objektom u Međimurskoj županiji. Danas je spomenik parkovne arhitekture, a sada ima i svoju knjigu.

Objavljeno djelo  „60 godina zaštite nedelišćanske platane‟ sadrži 64 stranice. Kroz lepezu povijesnih podataka o vrijednosti ovog stabla za koje je utvrđeno 213 godina starosti, predstavljeno je i šezdeset godina zaštite i brige za nedelišćansku platanu. Mještanin Nedelišća Josip Ceilinger piše o značaju „nedelske‟ platane za žitelje ovog naselja, o čemu u knjizi pišu i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak te ravnatelj Međimurske prirode Siniša Golub. Knjiga je većim dijelom  posvećena najmlađoj generaciji. Objavljeni su svi radovi koji su pristigli na Natječaj „Slikamo i crtamo našu platanu‟. Natječaj je započeo 2. veljače i potrajao je do 21. travnja i bio je namijenjen vrtićarcima i osnovnoškolcima s područja Općine Nedelišće. Odaziv je bio sjajan, stiglo je sveukupno 157 radova, iznimne kvalitete i maštovitog likovnog izričaja.

Slikamo i crtamo našu platanu

Natječaj su organizirale Općina Nedelišće i Međimurska priroda jer je 2023. godina proglašena Godinom platane. Sudjelovali su učenici Osnovne škole Nedelišće, Područne škole Dunjkovec i Područne škole Pušćine, Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec, Područne škole Gornji Hrašćan te polaznici vrtića odnosno vrtićke skupine DV Zvončić Nedelišće i DV Zvjezdica Nedelišće. Pristigle likovne radove pregledala su članice natječajne komisije Jasna Hajdinjak, Tea Mesarić Rekanović i Sara Srša. Nagrađeni učenici i vrtićarci jesu:

U prvoj kategoriji (likovni  radovi učenika od 1. do 4. razreda) prvu nagradu osvojila je NELA PETKOVIĆ (1. b razred, OŠ Nedelišće; mentor: Snježana Novak), drugu MATIJA MIKULIĆ (4.a razred, OŠ Nedelišće, mentor: Željka Klamfar Kirić) te treću KARLA FLORJANIĆ (4.d razred, PŠ Dunjkovec, mentor: Melanija Šalamon). U drugoj kategoriji (likovni radovi  učenika od 5. do 8. razreda) prvu nagradu osvojio je LUKA HORVAT (8.a razred, OŠ dr. Ivana Novaka Macinec; mentor: Andrea Matić), drugu nagradu ERIN MAČEK (6. razred, OŠ Nedelišće, mentor: Veljko Posavec) te treću nagradu LENA TRUPKOVIĆ (5. d razred, PŠ Gornji Hrašćan, mentor: Mirna Žerjav). U trećoj kategoriji (likovni radovi vrtićkih skupina) prva nagrada pripala je skupini „Mrkvice‟ iz DV Zvončić, (dob. 4 godine; odgojitelji: Sanja Kovačić i Željka Grđan). Najbolji radovi bili su izloženi na predstavljanju knjige, a nagrade su najboljima uručili načelnik Novak, župan Posavec te članice komisije Jasna Hajdinjak i Tea Mesarić Rekanović.

Doprinos knjizi dali su i fotografi, Davorin Mance, Aleksandar Novak, Luka Bahun, Vjeran Žganec Rogulja te djelatnici Međimurske prirode. Grafičko oblikovanje i prijelom potpisuje Maja Mlakar iz Letisa, tiskare koja je odradila tisak u nakladi od 1000 komada. Nakladnik djela je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, a sunakladnik Općina Nedelišće. Urednice su Sara Srša i Roberta Radović, djelatnice Međimurske prirode. Nova publikacija Međimurske prirode nastavlja se formatom i sadržajem na dosad objavljenu seriju knjiga „Bijela roda‟, „Žaba, kača, kuščar‟ i „Međimurske retencije‟.

Program predstavljanja knjige oplemenili su upečatljivim interpretacijama pjesama na kajkavskom jeziku učenici OŠ Nedelišće, Lea Branilović (6. d razred) i Alexandar Dragaš (6. c razred) te na kraju programa vrtićarci DV Zvončić, skupina Mrkvice s dvije vesele plesne koreografije.

Neka živi bar još sto ljeta

Međimurska priroda i Općina Nedelišće zahvaljuju svima na sudjelovanju na natječaju i predstavljanju knjige uz poruku mladim naraštajima neka se i nadalje brinu o svojoj platani upravo na način kako su to pokazali svojim likovnim radovima. Samo tako će platana živjeti barem još sto ljeta!

Za sve koji žele primjerak ove knjige, besplatno će je moći preuzeti već ovog vikenda, u subotu i nedjelju, 17. i 18. lipnja na Art Forest festivalu u Lovačkom domu u Nedelišću gdje će biti izloženi i radovi likovnog natječaja „Slikamo i crtamo našu platanu‟.

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode

Roberta Radović, suradnica za komunikaciju i promidžbu