MEĐIMURSKA PRIRODA Oprez! Kad je nevrijeme, izbjegavajte parkovne površine

U nedavnom nevremenu, u noći sa srijede (12.7.) na četvrtak (13.7.), u Spomeniku parkovne arhitekture stradala su brojna stabla (poljski jasen,  javor klen, obična smreka, crvenolisna bukva, malolisna lipa, javor mliječ, divlji kesten (više vidi OVDJE).

DHMZ – Državni hidrometeorološki zavod prognozira u danima ovog tjedna pljuskove, grmljavinu i lokalno moguće jako grmljavinsko nevrijeme i za područje Međimurske županije.

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode preporučuje građanima Čakovca i svim njegovim posjetiteljima neka prate vremensku prognozu i aktualno stanje atmosferilija te u slučaju mogućeg nevremena, jakog vjetra i kiše zbog vlastite sigurnosti ne borave na otvorenom u Perivoju Zrinski. Vjetroizvale su moguće i na potpuno zdravim stablima prilikom naleta vrtloga i jakog vjetra. Vjetrolomi i vjetroizvale rezultat su međusobnog djelovanja nepovoljnih i ekstremnih nepovoljnih vremenskih prilika na određenom području.

Podsjetimo, veći dio programa nadolazećeg Porcijunkulova 2023. održava se upravo na površinama SPA Perivoj Zrinski. Organizatori su najavili kako će u slučaju iznimno loših vremenskih uvjeta isti biti ili otkazani ili premješteni na drugu pogodnu lokaciju. Međimurska priroda apelira na oprez u slučaju nevremena i želi svim korisnicima Perivoja Zrinski siguran i ugodan boravak u čakovečkom parku.

Roberta Radović