Međimurje bilježi bolje rezultate od hrvatskog prosjeka u suzbijanju ovisnosti o drogama

 Još 1987. godine, kao izraz odlučnosti u jačanju djelovanja i suradnje u izgradnji društva bez droga, Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. Problem je i dalje u porastu u cijelom svijetu te i u našoj zemlji, no bilo je ohrabrujuće danas čuti da Međimurje po broju ovisnika o drogama bilježi bolji prosjek od onog na nacionalnoj razni.

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga okupio je  dionike iz naše Županije koji zajedničkim snagama pokušavaju na najmanju moguću mjeru suzbiti ovaj problem. S obzirom da je konzumacija droga u porastu u romskim naseljima, upravo je Pribislavec izabran za promotivnu akciju povodom ovog dana: „Stanje je ozbiljno i u našoj Županiji, osobito u romskim naseljima gdje je droga sveprisutna. Zato u suradnji s Međimurskom županijom, policijom i drugim akterima svake godine na ovaj dan provodimo promotivno-edukativnu akciju. U sklopu Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije radi naša vrlo aktivna djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja koja provodi niz preventivnih aktivnosti u koje uključujemo učenike osnovnih i srednjih škola“, naglasila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payer-Pal, dr. med., dodavši da u krilu navedene djelatnosti niz godina uspješno radi savjetovalište u kojem se pruža pomoć ovisnicima i njihovim obiteljima interdisciplinarnim pristupom.

Procjenjuje ovisnika u Međimurju  kreće se oko 180, no već nekoliko godina unazad oko 110 osoba je u tretmanu savjetovališta ZZJZ-a Međimurske županije i taj broj ne raste, dodaje Diana Uvodić Đurić, dr med., spec., iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. „Međimurje zasad ne bilježi porast broja ovisnika, no problem postoji i mi smo ga svjesni. Među ljudima s kojima radimo u savjetovalištu najviše je ovisnika o opijatima. Kada je o prevenciji riječ posebnu pozornost i dalje posvećujemo adolescentima koji u najrizičnija skupina za ulazak u svijet ovisnosti o drogama“, ističe doktorica Uvodić-Đurić.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec naglasio je ova akcija predstavlja jedan segment u nizu oblika pomoći te otpora koji zajednica daje u suzbijanju zloupotrebe droga. „Međimurska županija svojom podrškom, kao i aktivnim sudjelovanjem u akcijama te koordiniranjem aktera daje svoj doprinos tom povezivanju. Sudjelujemo i u nizu projekata posvećenih upravo edukaciji i boljim uvjetima života djece iz romske populacije u kojoj je i ovaj problem izražen“, rekao je Josip Grivec.

Služba za poslove župana