Međimurje bez novooboljelih

Obavijest Stožera civilne zaštite Međimurske županije

 U  Međimurskoj  županiji nema novooboljelih osoba te su nalazi svih jučer uzetih uzoraka u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije negativni. Trenutno je 49 uzoraka u obradi, a do sada je uzeto ukupno 2419 uzoraka.

Do sada je u našoj županiji registrirano 14 osoba pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. Uz osam slučajeva evidentiranih oboljenja na samom početku epidemije uzrokovane korona virusom, od 21. lipnja 2020. godine, otkrivena su još 4 slučaja koja se vode kao pozitivna u Međimurskoj županiji samo zbog adrese stanovanja, odnosno mjesta prebivališta oboljelih osoba, a posljednja dva slučaja su pozitivne osobe testirane nakon povratka s putovanja iz  svojih matičnih zemalja u kojima su boravile određeno vrijeme i vratile se na posao natrag u Međimurje. Radi se o osobama iz Makedonije i  Kosova koje imaju radnu dozvolu i privremeno boravište u Međimurju.

Posebno ističemo svijest poslodavaca koji su svoje radnike po povratku iz inozemstva uputili na testiranje, što se u ovim primjerima pokazalo kao iznimno odgovorno i mudro. Iako to nije obaveza propisana od Nacionalnog stožera, postoji realan rizik da povratnici iz nekih zemalja budu asimptomatski nosioci virusa, što bi moglo pridonijeti brzom širenju virusa u populaciji.

Točna i brza dijagnostika jedan je od najvažnijih preduvjeta zaustavljanja širenja ove bolesti. Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije uz podršku Međimurske županije u postupku je nabave uređaja za molekularnu dijagnostiku kojim bi se mogle zadovoljiti cjelokupne potrebe za dijagnostikom SARS-CoV-2 virusa u Međimurju.

Vrijeme je godišnjih odmora, putovanja i obilježavanja kulturnih, vjerskih, sportskih i drugih manifestacija te su česti upiti oko održavanja skupova različitog karaktera. Podsjećamo da je prema uputama Nacionalnog stožera maksimalan broj osoba dozvoljen u zatvorenim prostorima do 500, a na otvorenim do 1000, ali uz prethodno odobrenje teritorijalno nadležne službe civilne zaštite koja će konačnu odluku usuglasiti s nadležnim županijskim stožerom.  Iako mnogi organizatori u maniri dobrog domaćina vode brigu o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i konzultiraju se s nadležnima, napominjemo da u nekim slučajevima Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije ni Stožer civilne zaštite Međimurske županije nisu bili kontaktirani niti uključeni u donošenje odluke o organizaciji nekih skupova koji se najavljuju i reklamiraju.

Kako bi sačuvali povoljnu epidemiološku situaciju i uspješno kontrolirali širenje virusa potrebno je i nadalje u svim prilikama i situacijama odgovorno se ponašati, u skladu s preporukama Stožera i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Kao nezaobilazne preporuke ističemo važnost fizičke udaljenosti, nošenje maski u zatvorenim prostorima na pravilan način kao i postupanje s njima na pravilan način, redovitu higijenu ruku te čišćenje i dezinfekciju prostora, a organizatori planiranih manifestacija trebaju kontaktirati teritorijalno nadležni Stožer civilne zaštite te Zavod za javno zdravstvo.

Svaki organizator sukladno preporukama epidemiologa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo preuzima potpunu odgovornost za pridržavanje svih propisanih mjera te organizaciju svoje priredbe, manifestacije i slično sukladno istima.

Nadležne službe te lokalni stožeri zaduženi su za kontrolu pridržavanja naloženih mjera i uvjeta. Hvala Međimurkama i Međimurcima na pridržavanju mjera i preporuka, zahvaljujući tome i kvalitetnom djelovanju cijelog sustava civilne zaštite imamo tako povoljnu situaciju. Jedino ako se svi osobno angažiramo te savjesno i odgovorno provodimo potrebne preporuke u svakodnevnom životu možemo održati postojeće, povoljno stanje.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije