Međimurac Dražen Bogdan bio je tenkist u Domovinskom ratu, a danas je med njegovih čmelica nadaleko poznat

Ovo je priča o jednom veteranu, kojeg se prepoznaje kao pčelara, kao medara, kao bikera, ali nitko ga ne prepoznaje kao hrvatskog branitelja, tenkistu proslavljene 7. gardijske brigade. Je li to “klasična međimurska saga o braniteljima” prosudite.

Malo tko u Gornjem Međimurju nije čuo za Rakovu grabu (naziv je dobila po rakovima koji su živjeli u gornjem toku Trnave) u Vugrišincu, ali malo tko zna da tu od rođenja do danas živi Dražen Bogdan, a supruga Jelena je došla čak s druge strane Međimurja, iz Goričana.  Naizgled sasvim obična priča jednog Međimurca, čemu Dražen doprinosi svojom skromnošću i ljubavi prema “čmelicama”, kćerkici Emi i supruzi Jeleni.

Upravo ta kombinacija je Draženu pomogla da danas ratne strahote iz Domovinskog rata kao pripadnika tenkista 7. gbr potisne negdje u sjećanju i danas o tome govori na njegov svojstven način optimističkog humora.   Dražen je rođen 1974. godine i sa manjom grupom svojih vršnjaka, poslije završene srednje škole nije otišao na neodložne studije ili neodložni rad u Sloveniji, Austriji ili Njemačkoj, nego je, kako je u Hrvatskoj bjesnio Domovinski rat, odlučio otići na služenje vojnog roka u HV, te se osposobiti za obranu naše Domovine.  Opću obuku je završio u Koprivnici, a potom je upućen na specijalističku obuku u Pazin. Samo par mjeseci nakon završetka vojnog roka biva mobiliziran u 7. gbr kao tenkist s kojom prolazi ratišta u pripremi VRO “Oluja” i učestvuje u samoj VRO.

Po demobilizaciji, većina njegovih vršnjaka je završavala fakultete, zauzela značajna politička mjesta, uhodala već poduzetničke poslove, a Dražen se narušena zdravlja vratio u Rakovu grabu. Nije mirovao, našao je posao u struci, maštao o svom “businessu”, ali u svemu su ratne traume ostavljale traga.  U tom traženje samog sebe, našao je smirenje i razvila se ljubav prema “čmelicama”.

I uspio je Dražen, med njegovih čmelica je nadaleko poznat, a kada se pojavi na nekom natjecanju u pravilu dobiva zlatne medalje.

U radu s pčelama je napravio nekoliko inovacija kako bi si olakšao posao i postao je stručnjak za pčele.  Uz to je postao i biker, ali sada ga pčele ometaju da s Jelenom sjedne na “Yamaha Chopper-a ” i osjete vjetar u kosi.

Dražen ne kuka kako nije ostvario svoja braniteljska prava (ima jedino besplatni sistematski pregled za branitelje), već i dalje liježe s razmišljanjem “što sam danas učinio za Domovinu”, a ustaje s pitanjem “što ću danas napraviti za Domovinu”.

Pored svega, Dražen je vrlo aktivan član Društva VETERAN, kao jedan od osnivača i prvi Zamjenik predsjednika Društva.  a zanimljivo je da je u medijima prepoznat kao “pčelar Dražen Bogdan” koji je osmislio prvi medomat u Međimurju, ali ne i kao hrvatski branitelj Dražen Bogdan.

 (Željko Tomašić) Veteran

Foto: Facebbok, privatna arhiva D.B.