MATURANTI SPAŠAVALI ŽIVOTE S OSMIJEHOM NA LICU!

Jučer su maturanti odlučili spasiti živote, a to su i učinili, ni više ni manje, nego s osmijehom na licima. S početkom u 8:00 sati, pa sve do 14:00 sati maturanti srednjih škola s područja Međimurske županije mogli su darovati krv. Domaćin Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu jucer je bila Srednja škola Čakovec čije prostorije su danas ispunjavala hrabra, mlada lica srednjoškolaca, a i ostalih ljudi koji su željeli darovati krv.

01
No, da biste darovali krv, morate imati zadovoljene određene uvjete, pa neki nisu mogli darovati te su se vratili na nastavu.
Evo nekoliko uvjeta koji trebaju biti zadovoljeni:

Krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja:

Dob: od 18 do 65 godina, do 60 godina ako krv daje prvi put, do 70 godina 1-2 godišnje nakon pregleda i odluke liječnika specijalista transfuzijske medicine.
Tjelesna težina: iznad 55 kg, proporcionalna visini.
Tjelesna temperatura: do 37°C.
Krvni tlak: sistolični 100 do 180 mm Hg, dijastolični 60 do 110 mm Hg.
Puls: 50 do 100 otkucaja u minuti.
Hemoglobin: muškarci 135 g/L, žene 125 g/L.

02

U Hrvatskoj, muškarci, darivatelji pune krvi smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca. Žene, darivateljice pune krvi, smiju dati krv do 3 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 4 mjeseca.

04
A ako vam je žao što ste propustili darovanje krvi, na ovom linku
http://www.hztm.hr/hr/content/16/gdje-i-kada-darivati/ možete pogledati kada i gdje možete to još uvijek učiniti i nekome možda, spasiti život!

(Martina Šoltić, foto Pia Vinka Klaić)

03

05