MARTINA ŠOLTIĆ – KAKO SKRATITI TMURNE I KIŠNE JESENSKE DANE?

Dok nas kiša prati iz dana u dan, a tmurni jesenski dani ne ostavljaju nam puno izbora s kim, gdje i na koji način da skratimo ove duge dane, u nastavku vam donosimo popis od nekoliko knjiga koje će vas već nakon prvih nekoliko stranica zaintrigirati.

  1. 1. Umberto Eco- Ime ruže; kriminalistička priča sa spojem filozofije, povijesti i religije koja odiše napetošću u pokušaju razjašnjenja ubojstava u franjevačkom samostanu u sjevernoj Italiji.
  1. 2. James M. Cain- Poštar uvijek zvoni dva put; kriminalistička i ljubavna priča o Franku i Cori koji su odlučili ubiti Corinog supruga, Nicka.
  1. 3. Alessandro Baricco- Svila; priča o trgovcu porijeklom iz Francuske koji odlazi u Japan u potrazi za dudovim svilcima. Naime u Japanu nema zaraze dudovih svilaca koja je zahvatila ostali svijet. Na tromjesečnom putovanju glavi lik Herve Jancour upoznaje tajanstvenu ženu… Priča je prožeta kratkim i jasnim rečenicama, no rečenicama punim ekspresivnosti i emocija koje se čitaju u jednom dahu, ali svejedno ćete odlučiti po svaku od rečenica pročitati u dva daha kako biste u potpunosti osjetili najezdu osjećaja koji će se, zasigurno prožeti cijelim vašim tijelom.
  1. 4. Patrick Suskind- Parfem: Povijest jednog ubojice; radnja se događa u Francuskoj u 18. st. oko glavnog lika Jean-Baptista Grenoullia, mladića istančanog njuha, koji je odlučio napraviti jedinstven parfem od, ni više ni manje, no mladih nevinih djevojaka. Potresna, misteriozna, napeta i lako čitljiva priča sa završetkom koji će vas ostaviti u razmišljanju.
  1. 5. Oscar Wilde- Slika Doriana Graya: Je li zaista bitna vanjština, ljepota i materijalno bogatstvo može nam na svojem primjeru pojasniti naočiti mladić Dorian Gray koji posjeduje svoj portret koji umjesto njega stari i dobiva sve one bore koje bi Dorian trebao imati, na kraju Dorian odluči uništiti portret, ali zapravo uništava samog sebe. Zašto? Pročitajte J
  1. 6. Gabriel Garcia Marquez- Sto godina samoće: Priča o obitelji Buendia koja nam govori o sedam generacija unutar obitelji čija je radnja isprepletana romantikom, poviješću i fantastikom. Iako autor govori o smrti, kontradiktorno, istim događajima ostavlja dojam vječnosti.
  1. 7. Miro Gavran- Klara: Autor prati zanimljivu i pomalo neobičnu sudbinu glavne junakinje romana, Klare. Roman je zanimljiv i po tome što je pisan u ženskom licu, što je neobično samo po sebi, jer je Miro muškarac koji očito dobro poznaje razmišljanja žene.
  1. 8. Paolo Coelho: Alkemičar; Pisac nam putem glavnog junaka Santiaga govori o ljudskoj želji i čežnji, preobrazbi i pustolovini.
  1. 9. Christiane F.: Mi djeca s kolodvora ZOO; dramatična i potresna priča o glavnoj junakinji Christiane F. koja je hrabro i otvoreno ispričala o svom životu u paklu droge.
  1. 10. Elizabeth Gilbert: Jedi, moli ,voli; Priča o tridesetogodišnjakinji koja kreće na putovanje u potrazi za svojom srećom.

Ne preostaje drugo nego trk do gradske knjižnice u potrazi za novim pričama gdje ćete s glavnim junacima proživjeti njihove sudbine, a jesenskim danima dati novi smisao.

(Martina Šoltić, foto rt)