MARIO NERER PREDSJEDNIK GRADSKOG SDP-a POSTAO BISKUP

Vincekov pohod koji su prošle nedjelje organizirali planinari Bundeka iz Murskog Središća nije samo šetnja po međimurskim bregima i goricama, nego se u sklopu njega održavaju i tradicionalne narodne ceremonije. Smatra se da je upravo Vincekovo, odnosno 22. siječnja službeni početak vegetativnog ciklusa vinove loze što znači da će sokovi ubrzo poteći trsom.

Obično si tog dana vinogradari požele sretnu novu vinogradarsku godinu i prigodnim ceremonijalom zažele da ovogodišnja berba bude uspješna. Tog se dana u vinograd ide po svakakvom vremenu „i po deždu i po snegu“, na trs se objesi kobasica kako bi grožđe bilo tako lijepo i zdravo,  zalije se starim vinom, a „biskup“ uz to moli:

02

„Dragi Bog

čuvaj trsa mog

evo Ti zrelog vina

da bu dobra godina.

Oblake razmakni

sunce primakni

mraza zgoni

na tuču zvoni.

Se bum obdelal

da bi v jesen popeval

rozgvu si bum zel

i vu vodu del

Sv. Vincek pokaži svetu

kak bu vu novom letu.“

Zatim se sa trsa odreže nekoliko rozgvi koje će se staviti u čašu s vodom pa na prozor. Nakon par dana rozgva propupa i pokazuje listove i cvijet pa se po tome vidi kako je trs prezimio.

Na ovogodišnjem pohodu ulogu biskupa preuzeo je predsjednik gradske organizacije SDP-a Grada Mursko Središće Mario Nerer kojemu to nije teško palo jer je jedan od osnivača i glumaca u obnovljenoj dramskoj sekciji KUD-a Mura pa mu je i glumačka izvedba bila odlična.

Kako nas uskoro očekuju i lokalni izbori na kojima će Mario Nerer biti izgledni kandidat za gradonačelnika, ove uloge sigurno će mu pomoći u nastupima pred biračima, ali tamo neće glumiti nego će im ponuditi svoju viziju razvoja grada koja se po njegovoj dosadašnjoj političkoj aktivnosti u mnogome razlikuje od aktualnog obnašatelja ove dužnosti Dražena Srpaka.

(R. Tomanić, foto A. Jurak)

03