Majčin dan obilježen u Murskom Središću

Majčin dan danas se obilježio i u Murskom Središću. Članice Društva žena Mursko Središće i gradonačelnik Dražen Srpak nakon održanih svetih misa u crkvi Marije Kraljice i svetog Ladislava svim majkama podijelili su karanfile te im uputili srdačne čestitke povodom Majčinog dana.

Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju. U zapadnom svijetu je uspostavljen u 20. stoljeću.

Kao osnivač današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. majke su u 45 država SAD slavile majčin dan.

“Biti majka znači radost, odgovornost, pružanje nesebične i bezuvjetne ljubavi koja svakim danom sve više raste kroz zajedničko proživljavanje mnogih životnih uspona i padova.”

(GMS)