LOŠ TAJMING ILI NEŠTO DRUGO – ROMI SVOJ DAN PROSLAVILI U SJENI BEACH BARA

Jučer 12.04.2014. godine Romi iz Sitnica proslavili su Svjetski dan Roma u gradskom parku. Iako se on obilježava 08.04. kao spomen na 1971. godinu kada je održan 1. Svjetski kongres Roma, naši pripadnici te nacionalne manjine odlučili su da ga obilježe malo kasnije i tu su možda pogriješili. Naime u isto vrijeme ( 18,00 sati) pedeset metara dalje otvarao se Beach bar Trska gdje je bilo prisutno stotinu građana, a Romi su ostali usamljeni u gradskom parku.

Najavljeni kulturno-umjetnički program koji se trebao sastojati od recitacija, nastupa plesnih skupina (Romani Ilo iz Lendave) i Udruge „Korak po korak“ iz Koprivnice, a i Udruge Mladih Roma Sitnice, nije održan jer su se izvođači opravdali drugim obavezama koje su imali jučer.

Na kraju sve se svelo na govore gradonačelnika Dražena Srpaka, predsjednika MO Sitnice Milorada Mihanovića i ravnateljice dječjeg vrtića „Maslačak“ Spomenke Cilar. Proslavi je prisustvovao i dogranonačelnik Zvonimir Vrtarić.

Srpak ih je u svom govoru i malo „zašpotao“ kazavši da Grad sa Romima želi dobru suradnju, no da ona mora biti obostrana. Kako znaju za svoja prava, tako moraju znati i za svoje obaveze i svega toga se moraju pridržavati. Spomenka Cilar naglasila je potrebu odgoja i obrazovanja malih Roma već od vrtićke dobi i pozvala roditelje da to svojoj djeci omoguće, jer za to imaju sve uvjete.

 

Nakon pola sata svi su se razišli, a slavlje je nastavljeno u Sitnicama uz bograč, glazbu i dobru kapljicu.  (R. Tomanić, foto Tin Tomanić)