KRŠTENJE MLADOG LOVCA U LD “ZEC”

 Već niz godina u  našem gradu djeluje  LD  “ZEC”  svima nama dobro znano po mnogim akcijama i veoma aktivnom društvenom životu u  mjestu. Kako bi društvo moglo nesmetano djelovati , a s obzirom da to nije baš  jeftina zanimacija, u društvu su sretni kod primanja svakog novog člana i tome se neobično vesele. Zbog toga je veselo bilo i ove nedjelje u Lovačkom domu jer slavilo se krštenje novog lovca.

Prema starim pisanim i usmeno prenošenim statutima, lovačkoj etici i običajima lovačkog društva, svaki mladi lovac mora biti lovački kršten želi li postati pravi lovac. Kako bi se to krštenje i primanje moglo smatrati regularnim i vjerodostojnim potrebno je održati suđenje i tako pomoći mladom lovcu da prijeđe i postane pravi lovac.

Upravo to je jučer prošao mladi lovac  Sabo Josip iz M.Središća.  Svi uvjeti za suđenje i krštenje bili su ispunjeni te je po nalogu Predsjednika časnog suda Zdravka Čalope suđenje započelo.

Branitelj mladog lovca  bio je Zlatko Kelner – Vikič, tužilac Jalšovec Stjepan – Gregor  , kum Horvat Marijan –Caci,  te doktor  Srpak Emil.

Lovci su bili ti koji su postavljali pitanja mladom lovcu , a njegova je dužnost bili dati čim više  točnih odgovora. Normalno da su pitanja bila postavljana u šaljivom tonu jer je ipak to lijep i sretan trenutak za mladog lovca kao i njegove lovačke prijatelje. Npr. jedno od takovih pitanja bilo je  s kim se pari kokoš. Mladi lovac sav sretan što zna taj lagan odgovor odgovorio je kokot. No odgovor nije bio točan jer se kokoš pari sa  vrelom vodom da se očisti perje. Zbog krivog odgovora lovac se kažnjava  kaznom udarca sa već prije  pripremljenim štapom. I to traje tako dugo dok se ne izredaju sva pitanja , a zatim se lovac krsti štapom od svakog lovca te se na kraju prima u društvo lovaca. 

Mora se istaći da na  kraju novopečeni lovac cijelu ekipu počasti sa bogračem kojeg je pripremio Vlado Nemec uz asistenciju Anđelka Juraka i odojkom, a normalno je da i tekućih pitanja nije nedostajalo. 

                                                                                                 (Z. Rihtarec, foto A. Jurak. D. S.)