Kroz EU projekte osiguran najviši predškolski standard mališana s područja Murskog Središća

Sadašnji projekt se provodi u gradskom dječjem vrtiću Maslačak kojim uspješno šestu godinu rukovodi ravnateljica Ivana Maltarić, koja uz to u više mandata obnaša dužnost predsjednice VMO Peklenica.

U Murskom Središću trenutno se uspješno provodi projekt Vrtić za sve, ukupne vrijednosti približno 4,5 milijuna kuna (600 tisuća eura). Kroz taj se projekt ponovo osigurava visoki predškolski standard i produljeni boravak djece u vrtiću na području Murskog Središća uz jednu od nižih cijena vrtića u županiji. To nije prvi projekt u mandatu ravnateljice Ivane Maltarić. Nastavak je to projekta Svi u vrtić, ukupne vrijednosti oko 14 milijuna kuna (nešto manje od dva milijuna eura) pomoću kojeg je i postavljen taj visoki standard i produljeni boravak. Produljeni je boravak za roditelje besplatan, kao i brojne druge aktivnosti, poput edukacija za odgajatelja, kazališne predstave, filmovi, didaktička oprema, razna igrala i slično….. Kada tome ubrojimo i projekt izgradnje dječjeg vrtića koji je kroz mjeru 7.4.1. sagrađen i svečano otvoren na spomendan svete Barbare 2019. godine (ukupna vrijednost oko 1.200.000,00 eura), ne treba čuditi što je Grad Mursko Središće prema istraživanjima portala gradonačelnik.hr među deset gradova u Republici Hrvatskoj s najvećim ulaganjima u dječji vrtić. I tu se ne namjerava stati, već je odobren i projekt dogradnje dječjeg vrtića za četiri nove skupine, čime će biti dodatno osiguran nadstandard za predškolski odgoj na području Murskog Središća. Također, nemali se broj aktivnosti provodi kroz Društvo Naša djeca, kojem je Ivana Maltarić također predsjednica. Udruga je dala doprinos i tome što je Mursko Središće dobilo status Grada prijatelja djece.

Dječji vrtić ima i područni odjel u Peklenici, gdje se također u sklopu projekta provodi sve što i u Murskom Središću. Također, ravnateljica dječjeg vrtića je i predsjednica Mjesnog odbora Peklenica u više mandata. U tom su razdoblju također ostvarivani kapitalni projekti poput potpune obnove i adaptacije drušvenog doma, vatrogasnog doma, uređenja vanjskog sportskog igrališta, projekta aglomeracije, Spomen parka naftaštva koji je financiran putem programa prekogranične suradnje Hrvatska – Mađarska i brojnih drugih. I trenutno se radi pješačka staza na Glavnoj ulici u Peklenici, prijavljuje se projekt izgradnje Školske ulice u Peklenici, na nogometnog igralištu uredit će se navodnjavanje, a višenamjenski plato pokraj nogometnog igrališta započeo je s izgradnjom. Putem natječaja na Hrvatsku lutriju osigurano je streetworkout igralište, a igrala za dječji vrtić prijavljuju se na Središnji državni ured za demografiju i mlade.

(GMS)