KRIŽOVEC IMA ONO ŠTO DRUGI NEMAJU, JAVNU USTANOVU „MEĐIMURSKA PRIRODA“

Naše mjesto, Križovec, naselje je kojega čini oko 700 stanovnika, jedna trgovina (nekada dvije, ali su se zatvorile), dva pješačka prijelaza, jedno nogometno igralište te nijedan kafić (da napomenem- imali smo jedan, ali se zatvorio). Uglavnom, naše mjesto ima ono što nema nigdje drugdje duž Međimurske županije.

Snimka cijelog zaslona 9.3.2016. 153748

U centru se naselja, u nekadašnjoj staroj školi  već 10 godina (!) diči na adresi Trga međimurske prirode ustanova čiji je cilj upravljanje zaštićenim dijelovima prirode. Radi se o Međimurskoj prirodi, javnoj ustanovi za zaštitu prirode koja je jedini takav centar na području Međimurske županije. Ravnatelj je ustanove Siniša Golub imenovan od strane skupštine Međimurske žuapnije. Prvotno se ustanova nalazila u Čakovcu, ali zbog zaštićenog dijela Mura-Drava njihova je želja bila bliže preseljenje istome kako bi lakše mogli pratiti stanje prirode. Njihov je sekundarni zadatak edukacija u sklopu čega je u potkrovlju uređena dvorana gdje se primi skupina ljudi, najčešće je riječ o školama te se time organiziraju tematska predavanja o zaštićenim područjima, životinjama ili biljkama našega krajolika.

csm_centar-za-posjetitelje_565c48a561

U planu im je u prizemlju izgraditi te urediti centar za posjetitelje naziva „Med dvemi vodami“, dok bi se ispred ustanove uredilo dječje igralište. Napominju kako se često kod njih održavaju dani otvorenih vrata za sve posjetitelje. U razgovoru sa dr.sc. Mihaelom Mesarić saznala sam kako su voljni surađivati s mjestom i gradom te dopustiti korištenje njihovih prostorija ukoliko će kome biti potrebno. Ovim putem pozivaju sve znatiželjne ljude da ih slobodno posjete i kontaktiraju ukoliko imaju kakva pitanja na koja bi oni mogli odgovoriti.

2013-centar-krizovec-2

U galeriji se nalazi par fotografija, isto će naročito razveseliti starije koji su nekada polazili područnu školu u Križovcu, vjerujem, kako ju je ova županijska ustanova uredila, mnogima će biti neprepoznatljiva.

(Martina Šoltić, foto Međimurska priroda, rt)

trg