KONFERENCIJA ORaH-a O FRACKINGU U MURSKOM SREDIŠĆU

Gradski odbor OraH-a Mursko Središće održati će u četvrtak, 19. ožujka 2015. godine Press konferenciju na adresi Trg Braće Radića 1 ,Mursko Središće (prostorija na bivšem autobusnom kolodvoru) s početkom u 9:00 sati.

Na konferenciji  govoriti će Kristijan Mavrek, član predsjedništva ORaH-a, Ivana Oletić, pojerenica GO Mursko Središće te Alen Zadravec Potpredsjednik regionalne organizacije ORaH Središnja regija.

Tema i povod konferencije za medije jest vijest da se u Sloveniji planira vađenja plina  tzv. tehologijom “frackinga” uz granicu RH u Međimurskoj županiji. Zabrinjavajuće je potencijalno nepovratno dubinsko te u konačnici površinsko zagađenje kojem bi ishodište bilo u Sloveniji te istovremeno i nelegalno crpljenja rudnog blaga RH koje si je dozvolila susjedna države bez međusobnog sporazuma između dvije država, uporabom tzv. vodoravnih bušotina.

Tehnologija frackiranja direktno šteti nacionalnim i ekološkim interesima te interesima zajednice i zdravlja ljudi. Prema Konvenciji o prekograničnom onečišćenju apeliramo na Vladu da traži očitovanje RH Slovenije sa svim pratećim dokumentima kao što su Strateška procjena utjecaja na okoliš i Studija utjecaja na okoliš kako bi se na temelju tih dokumenata RH mogla očitovati o namjeravanom zahvatu.

Više informacija o ORaH-u možete potražiti na www.orah.hr .

Ivana Oletić                                                                   Kristijan Mavrek

Povjerenica GO ORaH Mursko Središće                          Član Predsjedništva ORaH-a

centibska_vrtina_ustavimofracking.org_

orah