Konačna ocjena Arhiva javnih skupova: Na prosvjedu Preporoda bilo je oko 1500 sindikalista

Nakon prve procjene od 600 prosvjednika, napravljene na temelju tada dostupnih javnih snimaka, uvidom u naknadno pristigle snimke, dobili smo potpuniju sliku od gotovo 1500 demonstranata.

Razlika u početnoj i konačnoj ocjeni nastala je zbog toga što smo koristili snimke mimohoda kolone zagrebačkim ulicama koje su napravile različite agencije, a pretpostavlja se da je u svim slučajevima snimka prekinuta oko na istom mjestu, kada je iza zgrada došao prilično rijedak dio konvoja u kojem je isti žuti transparent i iste zastave iza njega, pa smo po tome pogrešno zaključili da je to kraj kolone. Do tog trenutka u povorci nije bilo više od 600 ljudi, kako smo prvotno objavili.

Međutim, nakon objave ove procjene građani su nam se javili i poslali materijal snimljen sa stražnje strane Europskog trga, koji daje puno bolji pregled cjelokupne situacije. Nastojali smo za izravno prebrojavanje koristiti što upotrebljiviji screenshot koji nam je dostupan, u dijelu gdje je to izvedivo zbog rezolucije slike.

Prebrojane osobe smo radi preglednosti podijelili u grupe od po 100. Tako na slici koju sada prilažemo ima 700 prebrojanih osoba. Tome svakako treba pribrojiti i ljude s prednje strane, prema pozornici, koje je nemoguće prebrojati zbog niske rezolucije i zato što su mnogi zaklonjeni transparentima i zastavama, no uvjetno se može pretpostaviti da ih je oko 500 -Još 600 ljudi tamo. Kad tome dodamo one na začelju, kojih bi na ovoj slici moglo biti još oko 200, dolazimo do korigirane brojke od 1400-1500 demonstranata, ako je ovo što se vidi na ovoj slici kraj kolone.

Zahvaljujemo građanima koji su nam slanjem dodatnih materijala pomogli da dođemo do točnije procjene. Proces dolaska do procjene broja javnog okupljanja ponekad oduzima dosta vremena, ako postoje poteškoće u pronalaženju zadovoljavajućeg materijala. Stoga ćemo ubuduće prvu ocjenu jasno označavati kao početnu, a zatim, nakon obrade svih materijala, objaviti konačnu ocjenu na temelju svih dostupnih materijala.

Hvala na razumevanju i srdačan pozdrav,

Aleksandar Gubaš,
predsednik Arhiva javnih skupova