KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ NA TRADICIONALNOM HODOČAŠĆU VOJSKE, POLICIJE I BRANITELJA U MARIJI BISTRICI

Tradicionalno, 24. po redu hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu održano je u nedjelju 2. listopada.

Nakon što su u svečanom hodu na prostor Crkve na otvorenom „Bl. Alojzije Stepinac“ pristigli pješački ešaloni, svečani i počasni dio, te stjegonoše, euharistijsko slavlje je u zajedništvu s vojnim biskupom u BiH Tomom Vukšićem i predstavnicima vojnih ordinarijata i vikarijata iz Slovačke i Slovenije, te vojnim i policijskim kapelanima, kao i rektorom bistričkoga svetišta msgr. Zlatkom Korenom i novoimenovanim rektorom preč. Domagojem Matoševićem predvodio vojni biskup u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan.

01

Na hodočašću su bili i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-zbora Mirko Šundov, ministar branitelja Tomo Medved, glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec, izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova te drugi brojni civilni i vojni dužnosnici.

02

Zapovjednik hodočašća bio je brigadni general Miroslav Kovač, a i ove su godine na hodočašću bili i pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Nakon popričesne molitve, riječ zahvale uputio je generalni vikar Vojnoga ordinarijata o. Jakov Mamić, OCD.

03

Euharistijsko slavlje uveličao je Orkestar OS RH pod ravnanjem pukovnika mo. Miroslava Vukovojca Dugana i Klapa HRM „Sv. Juraj” uz orguljsku pratnju mo. Ivana Ščepanovića.

Hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja završilo je u poslijepodnevnim satima pobožnošću križnoga puta na bistričkoj Kalvariji koju je također predvodio msgr. Bogdan, a na kojoj je propovijedao, na dvanaestoj postaji, policijski kapelan don Darko Poljak.

(rt, foto A. Jurak)

04