Klub dijabetičara Mursko Središće – provjerite svoje zdravlje u utorak u prostorijama TIC-a

Svakog prvog utorka u mjesecu u prostorijama TIC-a u Murskom Središću od 8,00 do 10,00 sati predsjednik Kluba dijabetičara Stanislav Stojko i medicinska sestra Jelena Flac na raspolaganju su građanima koji žele provjeriti stanje svojeg zdravlja i izmjeriti krvni tlak, razinu šećera u krvi ili iznos masnoća i triglicerida u svojem organizmu.

Klub dijabetičara na području Grada Mursko Središće djeluje već 16 godina. Za to vrijeme napravili su na tisuće provjera zdravlja članovima i građanima. Svoje akcije ne provode samo u Murskom Središće nego i u pripadajućim gradskim naseljima Štrukovcu, Hlapičini, Peklenici i Križovcu.

Prošle godine nabavili su tlakomjer za otkrivanje rizika od moždanog udara. Radi se o atrijskoj fibrilaciji koja se manifestira nepravilnim i često ubrzanim radom srca koji obično uzrokuje loš protok krvi u tijelu. Simptomi uključuju lupanje srca, otežano disanje i slabost. Atrijska fibrilacija može se povući, ali ona može biti i kronična. Iako atrijska fibrilacija obično nije opasna po život, to je ozbiljno medicinsko stanje, koje ponekad zahtijeva hitno liječenje i može dovesti do komplikacija. Liječenje atrijske fibrilacije može uključivati lijekove i druge intervencije kojima se može pokušati izmijeniti električni sistem srca. Tlakomjer im je kupio Grad Mursko Središće koji im financijski pomaže i u mnogim drugim akcijama koje Klub sprovodi.

Kako je prvi utorak u mjesecu sljedeći tjedan 6. veljače Klub poziva sve građane koji žele da provjere stanje svojeg zdravlja da dođu u navedenom terminu i izmjere krvni tlak, razinu šećera u krvi, masnoće i trigliceride, a i rizik od moždanog udara.

(rt, foto A. Jurak)