Kestenijada dječjeg vrtića „Selnički zvončići“

U srijedu 4. listopada 2023. godine na dvorištu dječjeg vrtića „Selnički zvončići“ održalo se druženje roditelja, djece i djelatnika dječjeg vrtića „Selnički zvončići“. Sve nas je okupila, dobro nam poznata, „Kestenijada“. S obzirom da smo ju održali u Dječjem tjednu u kojem je naglasak bio na vještinama, uz aktivnost pečenja kestena, djeci i roditeljima smo ponudili četiri različita centra koja vežemo uz tradiciju i aktivnosti u jesen.

U prvom su centru djeci ponuđene jabuke koje je trebalo guliti, narezati i ribati, a kao produkt cijelog procesa, djeca i roditelji mogli su degustirati slatku jabukovaču i ribane jabuke sa cimetom.

U drugom je centru ponuđena aktivnost prešanja grožđa. Uz pomoć roditelja i odgojiteljica, djeca su stavljala grožđe u prešice, vrtjeli polugice i na taj način prešali grožđe, a kao produkt cijelog procesa, s užitkom su popili mošt.

U trećem su centru bile ponuđene bundeve iz kojih je trebalo „zbirati koščice“. Djeca su s roditeljima i odgojiteljicama očistila bundeve, izdvojila koštice i stavila ih na pladnjeve sušiti, kako bi ih, nakon što se osuše, mogla degustirati.

U četvrtom je centru djeci i roditeljima ponuđena aktivnost runjenja kukuruza na, tradicionalni, drveni ružđar. Uz samu aktivnost runjenja kukuruza, djeca su imala priliku izraditi likovne radove uz pomoć klipova, jezgre klipa kukuruza (kocena) i kukuruza.

Djeca su s roditeljima obilazila ponuđene centre aktivnosti i zadržavala se u njima prema vlastitim interesima. Uz isprobavanje kestena, jabuka, grožđa, mošta i smokava, dobro smo se nasmijali i uživali u zajedničkom druženju.

Zahvaljujemo svima koji su na bio koji način sudjelovali i pomogli u pripremi i prikupljanju materijala za ovu manifestaciju.

Tim Dječjeg vrtića „Selnički zvončići“