Kako u vrijeme korone djeluje Dom za starije i nemoćne u Čakovcu? Razgovor Jasminke Podvez s ravnateljicom Šteficom Martinez

Još kod dogovora za intervju telefonom doznajem da je broj umrlih korisnika Doma u 2019. god. bio 60, a u 2020. god. 41 korisnik. (to me je baš obradovalo, taj pad smrtnosti)

Zbog kovid mjera razgovor smo obavile na terasi  ispred samog Doma, na sreću vrijeme je bilo toplo i ugodno baš kao i sama ravnateljica i domaćica Doma. Preskočile smo formalne najave po želji ravnateljice i odmah krenule na pitanja.

Tijekom razgovora doznajem da je procijepljenost korisnika visokih 90%, svi su cijepljeni Pfizerovim cjepivom, a ostatak korisnika zbog bolesti to će učiniti u bolničkom okruženju zbog mogućih komplikacija. Cijepljenje protiv virusa Covid-19 vršilo se 27.12.2020. god., a 5.2. ove godne imali su zadnju pozitivnu osobu(?) Sveukupno su imali 69 pozitivnih korisnika Doma, a od njih je umrlo 8 koji svi redom imaju teške komorbiditete. Dom broji 250 korisnika na dvije lokacije.

Nakon cijepljenja umire jedna korisnica Doma starosti od 82 god. i u tu svrhu  čak se formira  povjerenstvo od strane Ministarstva zdravstva koje zaključuje da je do smrti došlo zbog srčanog infarkta, a u cijelu tu priču u obranu stao je i sam ministar Vili Beroš.(!)

Na 8 umrlih koji se vode pod  “smrt od kovida” nije napravljena obdukcija, iako su svi bili  s teškom kliničkom slikom (obratite pozornost  na audio snimci na 11 min. i 43 sekundi  i posebno na 12:50) gdje se vodi dijalog oko obdukcija)

Onih 10% necijepljenih korisnika primaju posjete od 15-20 minuta, ne izlaze nikuda i nikada. Neki korisnici Doma, koji iako su cijepljeni  protiv virusa Covid-19 i dalje su imali pozitivan test.(?) Također oni koji su cijepljeni s jednom ili s obje doze ne smiju  slobodno izlaziti ako nije prošlo 14 dana. Obitelj može uzeti te koji su cijepljeni  najmanje na 5 dana, ali na povratku moraju imati negativan test na PCR-u. (i dalje PCR, iako cijepljeni?) Sad slijedi još jedan  zanimljiv dio. Iako procijepljeni, u slučaju  temperature od 37,2 idu na brzi antigenski test pa ako je pozitivan  idu i na PCR. Ako pak  je antigenski negativan opet idu na PCR jer se radi, kako kaže ravnateljica, o specifičnoj populaciji. Prosjek starosti štićenika ovog Doma je 85 godina! Osobe koje dolaze u posjet moraju imati svoje maske i jednokratne ogrtače, svi redom, osim korisnika Doma koji dobivaju masku iz Doma.

Procijepljenost  djelatnika Doma je negdje oko 70%, nešto ih se nije cijepilo zbog bolesti pa se sada odlučuju…”Zaposlenici Doma mogu sami odlučivati žele li se ili ne žela cijepiti, nikome to ne može biti nametnuto” – veli ravnateljica Doma Štefica Martinez, a isto vrijedi i za korisnike Doma. Razgovor smo privele kraju, zaključkom da iako je bila “pandemija”, brojke ne lažu, smrtnost je manja za čak  30% nego godinu prije. Sam razgovor  prošao je ugodno, sugovornica je bila otvorena pa sam ostala još  malo pročavrljati i poslije službenog dijela. U tom dijelu razgovora doznajem da Štefica Martinez nije cijepljena jer je jednom imala anafilaktički šok.

Štefici Martinez zahvaljujem na razgovoru, želim sve najbolje u daljnjem radu, na obostranu korist štićenika i djelatnika Doma s njom na čelu!

Cijeli intervju možete odslušati na audio snimci.

(Jasminka Podvez, foto: Jasminka Podvez)

AUDIO SNIMKA KOMPLETNOG RAZGOVORA: