KAKO SU ĐANGO I PLAVE ŽABE PROSLAVILI MURSKO SREDIŠĆE

PLAVE ŽABE

U svojim pričama o povijesti Murskog Središća često pišemo o događajima iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. To desetljeće bilo je stvarno zanimljivo. Počelo je sa smrću dragog, voljenog i nikad prežaljenog vođe druga Tita čije ime i danas krasi jednu ulicu koju neki podrugljivo i bez imalo pijeteta prema najvećem sinu naših naroda i narodnosti zovu samo glavna, a završilo rušenjem berlinskog zida i raspadom najbolje i najljepše države na svijetu, Jugoslavije.

ŠTO RADI DRUŠTVO “JOSIP BROZ TITO” ? DOTRAJALU TABLU TREBA HITNO ZAMIJENITI !

 

Centrom našeg grada (u to vrijeme sela) dominirala je polu razrušena i od golubova gotovo pojedena zgrada znakovitog imena NON-STOP u kojoj je bila trgovina „Trgocentra“, a neki neprijatelj društveno-političkog sistema na toj je nakazi napisao „ŽIVIO SKJ“ (za mlađe čitatelje Savez komunista Jugoslavije) i zamislite, nacrtao sveti simbol mira i ljubavi, crvenu zvijezdu petokraku. Ime tog drznika koji je tako uvrijedio radničku klasu i sve napredne ljude svijeta nismo uspjeli saznati.

 

 Zgrada je valjda zbog toga ubrzo srušena i izgrađena je nova robna kuća ispred koje su ideološki osviješćeni drugovi htjeli iz parka preseliti spomenik rudaru LAPORNIK, pa su čak naručili fotomontažu da bi vidjeli kako to izgleda. Što ih je spriječilo u tom naumu, također nam nije poznato.

 

Omladina je tih godina pokrenula legendarni DISCO ŠMRK, a UDBA pomno pratila kako se zovu ekipe na raznim turnirima. Ovu sveopću idilu i rekli bi pomalo dosadnu svakodnevnicu prekinuo je Zdravko Levačić, simpatični i druželjubivi željezničar osebujnih brkova, kojeg su zvali Đango. On je jednog dana u okolici željezničke stanice primijetio plave žabe  koje se u to vrijeme u svijetu bile rijetka pojava. O tome je počeo pričati po mjestu. Ispočetka mu ljudi nisu vjerovali, pripisivali su to kojem gemišteku viška, ali Đango se nije dao. Uhvatio je nekoliko plavih žaba, stavio ih u staklenku, fotografirao, te izložio u popularnoj krčmi „Slavonka“ koja se nalazila preko puta željezničke stanice.

KUĆA U KOJOJ JE NEKAD BILA “SLAVONKA”, A DANAS “MIĆIKA”

 

I tada je Mursko Središće koje je za medije bilo zadnja rupa na svirali postalo sveopća senzacija. Slijevale su se u naše mjesto mnogobrojne novinarske i televizijske ekipe (čak i Austrijska), a Đango i Mursko Središće poplavili su domaće i svjetske medije, te se tako za nas prvi puta čulo u većim razmjerima. Svi u mjestu počeli su tražiti i loviti plave žabe, a zanimljivo je to da se kasnije nisu pojavljivale. A sada evo naučnog objašnjenja cijelog fenomena.

Prema riječima Vilima Eleza, predsjednika Flora Croatice, plave žabe inače su  smeđe! Pri izlasku iz hibernacije, u proljeće tijekom parenja, mužjaci poprime plavu boju kojom, uz kreketanje, privlače ženke. Plavu boju zadržavaju samo nekoliko dana u vrijeme parenja, nakon čega ponovno posmeđe.

Plava obojenost sasvim je normalna pojava u životu jednog mladog mužjaka močvarne smeđe žabe (lat. Rana arvalis) koji svojom  uočljivom bojom želi svim prisutnim ženkama jasno i glasno reći da je spreman za parenje.

Cijela priča ustvari započinje krajem zime (ožujak, travanj), kada dnevne temperature dosegnu 15-17˚C te se mužjaci i ženke žaba počinju okupljati radi parenja. Radi privlačenja ženki mužjaci postupno mijenjaju boju, iz normalne smeđe-crvenkaste sa tamnim pjegama, u tamno-ljubičastu a konačno i u nebeskoplavu. Što je savršenija plava boja mužjaka, to će više ženki privući i time si osigurati više potomstva. Mužjaci se ujedno služe i glasanjem karakterističnim samo za ovu vrstu, čime se partneri prepoznaju.

 

                                                                                                (R. Tomanić)