Kako pokazati mami da vam je stalo do nje?

Majka je jedna od najvažnijih osoba u životu svakog od nas, zbog čega je važno što češće joj pokazati da vam je stalo, pažnjom koju joj posvećujete i darovima koji će je razveseliti…

Ljubav između mame i njezinog djeteta spada među najsnažnije osjećaje koje ljudsko biće može osjetiti, pogotovo u prvim godinama nakon rođenja, ali i u godinama koje nakon toga slijede.

Važnost majke u životima djece iznimno je velika, jer ne samo što nas je donijela na svijet, već nas je i naučila prve važne životne lekcije, bez kojih ne bismo mogli opstati i izrasti u zrele i uspješne osobe.

Mama uvijek brine za dobrobit djeteta, no katkad tu ljubav uzimamo zdravo za gotovo pa pokazujemo manjak zahvalnosti, jureći prije svega vlastite postavljene ciljeve u životu.

No, kad pogledamo malo unazad jasno je da su roditelji najzaslužniji što smo uspješno stasali i dobili priliku biti gospodari vlastitog života, zbog čega im treba odati pregršt poštovanja.

Baš zbog toga je važno pokazati vlastitoj mami da vam je stalo, a mi donosimo nekoliko savjeta kako uljepšati svakodnevicu svoje majke i zahvaliti joj se za njezinu ljubav i višegodišnje odricanje…

Posebni dani u godini

Znamo da je Majčin dan svake godine 12. svibnja, kao odlična prilika da pokažete da vam je stalo do svoje mame. Vaše čestitke za majčin dan možete slati putem aplikacija za dopisivanje, no sigurno da će je još više razveseliti ako ih napišete i pošaljete u papirnatom obliku, što zahtijeva dodatni trud.

Naravno, ovaj dan dobar je povod da nazovete i razgovarate s majkom, ako živite daleko jedno od drugog, a ako ste u blizini svakako biste je mogli izvesti na ručak.

To vrijedi i za rođendan vaše majke, koji ljudi u zrelim godinama možda ne slave s jednakim entuzijazmom kao djeca, ali im je drago kada ih se njihovi bližnji sjete. Već skroman poklon pokazat će da vam je stalo, pogotovo ako se radi o nečemu što znate da je vašoj mami potrebno, a organiziranje proslave za intimno društvo još će je više razveseliti.

Tu su još Božić i Nova godina, kao blagdani koje je najljepše provesti s obitelji. Posjetiti pak majku i uživati u njezinoj kuhinji najmanje je što možete napraviti 25. prosinca, ako vam to posao omogućuje, a nemojte zaboraviti ni poželjeti joj sve najbolje 1. siječnja, u godini koja tek dolazi…

Znati slušati i uvijek spremno pomoći

Istina je, nije dovoljno pokazivati ljubav prema majci tek nekoliko dana u godini. Da ste zahvalni za sve što je napravila za vas važno je dokazivati što češće, a najlakše je to napraviti tako da slušate ono što govori i na temelju toga joj pomažete poboljšati kvalitetu njezine svakodnevice.

Najveća pogreška djece upravo je u tome, da jednostavno ne slušaju što im govore njihovi roditelji, jer su previše zaposlena svojim životnim potrebama i planovima. No, barem jednom tjednom trebate razgovarati telefonom ili posjetiti mamu te koncentrirano paziti ono što govori, kako biste saznali do čega joj je stalo i koji je problemi muče, nakon čega uvijek možete reagirati.

Nema sumnje, pomaganje roditeljima naša je obveza, jer dovoljno se sjetiti koliko su vremena i novčanih sredstava potrošili na naše podizanje, zbog čega uvijek trebate biti spremni pomoći, kako svojom fizičkom snagom, tako i svojom duhovnom podrškom.

Pa iako ne smijete dopustiti nikome da s vama manipulira i određuje vam kako živjeti, pa ni svojim roditeljima, svejedno budite tolerantni prema svojoj mami čak i ako traži od vas stvari na koje niste spremni pristati, znajući da je ona ipak većinu života živjela u nekim drugim vremenima. Zbog toga čak i unatoč različitim pogledima na svijet svejedno joj uvijek pokazujte da vam je stalo, jer bez njezinog truda i odricanja danas ne biste bili slobodan čovjek, koji može birati kojim će putem u životu krenuti. (m)