KAKO JE PROCVALA JEDNA LJUBAV

Ljubav ne bira ni mjesto ni vrijeme, često smo i sami svjedoci istoga. Ljubav ne poznaje granice, traži mnogo tolerantnosti i uzvraćenih, toplih pogleda. Iako se danas mladi najčešće upoznaju na raznim društvenim mrežama te ostaju strancima različitih životnih ciljeva, nekada je situacija bila pomalo drukčija. Kako izgleda jedna takva ljubav, kako je nastala i procvala, slijedi u nastavku u veoma zanimljivoj priči Zlate i Stjepana Varge.

06

Unazad 50 i više godina selima su Međimurske županije odzvanjale mnoge proslave. Bilo u pitanju vjenčanje, rođendan, vatrogasne zabave i slično. Takve su se proslave najčešće održavale u mjesnim domovima ili u dvorištu slavljenika. Uz dobro jelo i piće, bila je prijeko potrebna i dobra glazba. Bio je potreban odličan bend koji će zabaviti društvo. Na našem je području dominirao bend imenom „Braća veseli Vargeci“ koji se sastojao od tri brata rodom iz Podturna koja su slavljenicima garantirala sigurnu zabavu, a  koja bi znala potrajati i do tri dana. Jedan od tri brata zvao se Stjepan Varga koji je bio zadužen za harmoniku. Jednom prilikom, jednog nasumičnog  vjenčanja upoznao je svoju tada još neznanu buduću suprugu, Zlatu.

04

Ovdje, naime, naša priča dobiva na snazi. Tek što su se zaljubili, Zlata je odlučila pristupiti bendu „Braće veselih Vargeca“. Budući ju je suprug, Stjepan, postavio za bubnjeve te naučio svirati. Braća Varga tada su dobila bolju polovicu koja je s njima obilazila razne proslave. Nakon vjenčanja, Stjepan i Zlatica nastavili su sa sviranjem. Nakon rođenja svojih sinova, oni su svejedno nastavili sa sviranjem. Njihov je bend zabavljao ljude više od 25 godina.  Čak i kada su preminula Stjepanova braća, Zlata i Stjepan su nastavili sa svirkom. Ljepša polovica benda, naša Zlata, zaslužna je za mnoge pozive na proslave. Mnogi su je muškarci znali pitati prilikom proslava za ples, no kako Zlata napominje, prvo bi svoga supruga pitala za dopuštenje. Stjepan nije bio ljubomorna osoba, a uz svirku su oboje znali zajedno zaplesati s gostima. Takve su se zabave često pretvarale u obostrano zadovoljstvo te rezultirale, naravno, dobrim napojnicama te popularnošću benda.

03

Stjepan Varga danas ima 86 godina, dok je Zlata u 73. godini života.  Zanimljivo je da bubnjevi i ostali instrumenti i dan danas stoje u njihovoj dnevnoj sobi te čine diku i čine priču o početku jedne ljubavi. Ta ljubav svojim je timskim radom zaradila novce za zajedničku kuću u Križovcu u kojoj žive i danas. Kuću, čija dnevna soba čini svojevrsne trofeje sa glazbenim instrumentima, a onima koji žele slušati, priča i jednu nevjerojatnu priču.

(Martina Šoltić)

02

01

08